Frankrikes president Emmanuel Macron har valt att avskeda sin livvakt, Alexandre Benalla, efter den video som nu sprids där han ses attackera en demonstrant. Foto: AP/TT

President Macrons livvakt sparkas – attackerade demonstrant

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron sparkar sin livvakt, Alexandre Benalla, efter att han fastnat på en film där han ses gå till attack mot en demonstrant under årets första maj-demonstrationer i Paris. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Den franska regeringen har hamnat i blåsväder med anledning av videon, som publicerades för första gången under torsdagen av den franska tidningen Le Monde. Filmen visar hur Alexandre Benalla, bärande polisvisir, först slår och sedan stampar på en ung man som demonsterar.

Åklagare har med anledning av detta inlett en utredning av Benalla, som misstänks för att ha brukat våld och falskt utgett sig för att vara en polis. I Frankrike kan du få fängelse upp till ett år, samt böter, om du låtsas vara en polis.

Avskedad och hörd av polis

På fredagen meddelade även en talesperson för presidenten Emmanuel Macron att man inlett en process för att få Alexandre Benalla avskedad. Han har för tillfället tagits ur sin tjänst. Benalle hördes även av polis under torsdagen, meddelar franska åklagarmyndigheten, enligt Reuters.

Benalla var chef för säkerhetsarbetet under Macrons presidentvalskampanj förra året och anställdes därefter som en del av presidentstaben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.