Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi går hand i hand så länge det är i våra händer, men ratificeringen av finska Natomedlemskapet är i Turkiets och Ungerns händer, säger Finlands president till SVT. Hör intervjun om Finlands och Sveriges väg in i Nato. Foto: SVT

President Niinistö: Sveriges möjlighet att gå med i Nato försämras inte

Uppdaterad
Publicerad

Fredagens Natobesked kan göra att Finland går före Sverige in i försvarsalliansen. Men president Sauli Niinistö ser det inte som ett svek mot Sverige.

– Vi går hand i hand så länge det är i våra händer, men ratificeringen av finska Natomedlemskapet är i Turkiets och Ungerns händer, säger han till SVT.

President Erdogan meddelade under fredagen att Turkiet är redo att godkänna ett finskt Natomedlemskap, men hävdar att Sverige ännu inte levt upp till trepartsavtalet som slöts i Madrid.

Finland kan därmed bli medlem i Nato före Sverige. Men president Niinistö försvarar beslutet att ta Erdogan i hand och därmed släppa Sveriges.

– Tycker man att vi borde ha nekat Turkiet att ratificera? Det låter lite galet. Det hade varit en hemskt svår situation om vi hade sagt nej till Ankara, säger president Niinistö i en intervju med SVT:s Agenda.

Ländernas militära säkerhet

Men att Finland nu kan gå med på egen hand innebär inte ett försämrat läge för Sverige, menar Niinistö.

Om nu Sveriges medlemskap drar ut på tiden, vad innebär det för ländernas militära säkerhet?

– Nu är det så att Finland, Sverige och Danmark funderar och diskuterar ett direktavtal med USA, liksom Norge redan har. Och jag tycker att det är en stor ändring, nästan större än ett Natomedlemskap. Om vi alla har ett direktavtal som är ganska likadana med USA, så betyder det ju mycket, säger president Niinistö.

Kan handla om veckor

På frågan om när Finland kan vara fullvärdig medlem i alliansen svarar Niinistö att det i det mest optimistiska fallet handlar om veckor, men att det kan ta tid. Det återstår för både Turkiet och Ungerns respektive parlament att klubba för inträdet.

Hur mycket efter kommer Sverige gå med?

– Jag hoppas inte att det tar lång tid. Men vi har valet i Turkiet och efter det ska det bli intressant att se vad de är färdiga att göra.

I klippet hör du Finlands president Niinistö om Finlands väg mot Nato – och vad beskedet kan innebära för Sverige. Hela intervjun sänds i SVT:s Agenda på söndag klockan 21.15

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.