I ett tv-sänt tal lovade Libanons president Michel Aoun att bekämpa korruptionen i landet. Foto: Hussein Malla/AP/TT, Dalati Nohra/Lebanese government/AP/TT

Presidentens löfte till demonstranterna: Vi ska bekämpa korruptionen i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Libanons president Michel Aoun säger att han är redo att prata med demonstranterna – för att hitta den bästa lösningen för att rädda landet från ekonomisk kollaps. Aoun föreslår bland annat en ommöblering i regeringen.

Det var förra veckan som protesterna i Libanon bröt ut. Demonstranterna har fått nog av korruption i landet och kräver bland annat att regeringen ska avgå.

Libanons president Michel Aoun lovade i ett tv-sänt tal till nationen under torsdagen att han ska stödja nya lagar som ska bekämpa korruption. Han sade också att alla som stulit av landets skattepengar ska straffas.

– Korruptionen har ätit oss till ner till benet, sade Aoun.

Redo att träffa demonstranterna

Han sade också att det fanns ”behov av att se över den nuvarande regeringen” och att han är redo att träffa representanter för demonstranterna för att höra deras krav.

– Vi kommer att diskutera vad vi kan göra för att tillsammans uppnå det ni vill, utan att orsaka kollaps och kaos, sade Michel Aoun.

Men det besked som demonstranterna kräver och väntade på – att regeringen ska avgå – kom inte.

Libanon är en sekulär republik där olika religiösa grupper delar på makten enligt ett bestämt mönster, bland annat ska presidenten vara kristen maronit, premiärministern sunnimuslim och parlamentets talman shiamuslim.

Enligt författningen ska parlamentsval hållas vart fjärde år. Men mellan 2009 och 2018 hölls inga val på grund av politiska problem. Det tog också ända fram till årsskiftet innan en regering var på plats efter valet i maj i fjol.

Rösträttsåldern är 21 år. Militärer får inte rösta.

Parlamentets 128 medlemmar stiftar landets lagar.

Vart sjätte år väljer parlamentet president. För att bli vald krävs två tredjedelar av parlamentsledamöternas röster. Om det inte lyckas hålls en andra valomgång där det räcker med enkel majoritet, det vill säga minst 50 procent av rösterna.

Presidenten utser premiärministern i samråd med parlamentet. Premiärministern utser i sin tur sin regering i samråd med presidenten.

Presidenten är formellt landets överbefälhavare, men regeringen kontrollerar militären.

Den politiska splittringen i Libanon har alltid varit stor och regeringsmakten bygger på en balans mellan landets största religiösa grupper: sunnimuslimer, shiamuslimer, kristna och druser.

Källa: Utrikespolitiska institutet

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.