Presidentoro över Italiens regering

Uppdaterad
Publicerad

Italiens president Giorgio Napolitano är orolig över regeringens förmåga att ta ”nödvändiga beslut” och kräver ett ”trovärdigt svar” från premiärminister Silvio Berlusconi.

Regeringen förlorade i tisdags en parlamentsomröstning om 2010 års budget, vilket gör att Berlusconi väntas begära en förtroendeomröstning inom de närmaste dagarna.

Oppositionen kräver Berlusconis avgång, även om regeringen främst skyller omröstningsmissen på att vissa ledamöter var frånvarande.

Italien blir om Berlusconis center-högerkoalition skulle röstas bort i en förtroendeomröstning det fjärde eurolandet i år där en regering faller som en direkt konsekvens av eurokrisen.

Först var det bankkrisens Irland, sedan budgetkrisens Portugal, där regeringarna tvingades utlysa nyval för att sedan röstas bort. Och i tisdags förlorade Slovakiens center-högerregering en förtroendeomröstning, sedan den inte kunnat enas om ett förslag om att stärka eurozonens krisfond EFSF.

I Italien sker förtroendeomröstningen sannolikt på torsdagen eller på fredag.

Regeringen har sedan i somrats hamnat i fokus i eurozonens skuldkris, med sänkt kreditbetyg och krav på stora åtstramningsbeslut som ännu inte slutligt klubbats igenom i parlamentet.

I brittiska tidningen The Guardian spekuleras det i om det ligger ett internt uppror bakom budgetbakslaget.

Finansminister Giulio Tremonti deltog exempelvis inte i budgetomröstningen i tisdags, där regeringen förlorade med en rösts övervikt.

Parlamentsledamoten Umberto Bossi, ledare för koalitionspartiet Lega Nord, deltog inte heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.