Presidentval i ett nedstängt Portugal

Uppdaterad
Publicerad

I ett nedstängt land går portugiserna till valurnorna för att i dag välja landets tjugonde president. Mycket pekar på att den nuvarande presidenten Marcelo Rebelo de Sousa, den 72-årige universitetsprofessorn och tidigare partiledare för liberalkonservativa PSD, blir valets vinnare.

Årets presidentval i Portugal blir minst sagt annorlunda. Under tio dagar har landet varit nedstängt för att dämpa smittspridningen som är den högsta sedan pandemins början.

I onsdags rapporterades det in över 14 600 nya smittofall, den högsta siffran sedan pandemins början. Landet med cirka 10 miljoner invånare har sedan nyåret haft över 10 000 nya smittofall per dag, långt över Sveriges nivåer.

Risk för lågt valdeltagande

På grund av omständigheterna väntas valdeltagandet bli lägre än vanligt vilket också kan hota den sittande presidenten Marcelo Rebelo de Sousas förväntade storseger. Eller åtminstone tvinga fram en andra valomgång.

– Om 70 procent inte röstar är en andra omgång nästan oundviklig, medger Rebelo de Sousa.

Ta med din egen penna

För att minska smittspridningen har hundratusentals handskar, masker och visirer delats ut till varje vallokal. Väljare måste bära mask i vallokalerna och desinficera sina händer innan och efter de röstar. Dessutom måste man ta med sin egen penna för att kryssa i sin kandidat.

Trolig vinst för sittande presidenten

Det har varit ett turbulent år för den portugisiska regeringen och väljarnas missnöje med regeringens hantering av pandemin kan få ett inflytande i dagens presidentval. Landets socialistiska premiärminister António Costa är nära allierad med Rebelo de Sousa och risken för att väljarnas missnöje med premiärministern ska smitta av sig på presidenten är kännbar.

I slutänden pekar dock det mesta på att den populäre 72-åringen, blir omvald. Opinionsmätningar ger Rebelo de Sousa 58 procent av väljarstödet, mot 15 procent för vänsterutmanaren Ana Gomes och 10 för André Ventura från högerpopulistiska Chega.

Presidentens makt:

Det mesta av politiken i Portugal styrs av premiärministern och regeringen men presidenten har mandat att nominera premiärminister och upplösa parlamentet och är dessutom överbefälhavare för landets väpnade styrkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.