Presidentval i Ukraina: ”Alla ukrainare borde rösta” Foto: AFP

Nu går Ukraina till val – oerfaren skådespelare favorit

Uppdaterad
Publicerad

Resultatet från första valomgången väntas komma ikväll och favoriten i opinionsundersökningarna är den politiskt oerfarne skådespelaren Volodymyr Zelenskyj.

– Alla ukrainare borde rösta, säger Andrei som står utanför en av vallokalerna i Kiev.

Klockan åtta på morgonen på söndagen öppnades dörrarna till första omgången av Ukrainas presidentval. Omröstningen pågår i 12 timmar och det första preliminära resultatet väntas komma klockan 19 svensk tid, det officiella resultatet kommer först senare i veckan.

Väljarfavoriten enligt opinionsundersökningarna är Volodymyr Zelenskyj, en politisk nybörjare som är känd från en fiktiv populär TV-serie, där han spelar Ukrainas president. Två andra kandidater som ligger i toppen är Ukrainas sittande president, Petro Porosjenko och den före detta premiärministern Julia Tymosjenko. AFP rapporterar att många väljare håller sig kritiska och säger sig rösta på det minst dåliga resultatet.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.