Hillary Clinton, demokrat och tidigare utrikesminister för president Barack Obama, har gjort succé bland väljarna. Hon har ännu inte gett besked om hon tänker ställa upp i presidentvalet, men mycket tyder på att så är fallet. Om hon ställer upp har hon starkt stöd, men är inte solklar. Enligt den senaste opinionsmätningen av NBC News och Wall Street Journal skulle hälften av amerikanerna stödja henne i valet, medan 48 procent inte skulle göra det. Foto: TT

Presidentvalet i USA: Här är de hetaste kandidaterna

Publicerad

Det dröjer ett tag innan USA ska välja sin nya president, men i amerikanska medier har spekulationer redan börjat bubbla. Här är listan på de hetaste potentiella kandidaterna. – Förhandsfavoriter är Clinton och Bush, säger SVT:s USA-korrespondent Erika Bjerström.

Inget är klart än, det återstår fortfarande lite mindre än två år till den 8 november 2016 – då amerikanerna går till presidentval. Men redan har kandidaters namn börjat dyka upp i amerikanska medier.

NBC News har sammanställt en lista på de kandidater som kan bli viktiga att hålla ett öga på under 2016. Vem som sedan kommer att bli respektive partis kandidat till presidentposten kommer sedan att slås fast under primärvalen som hålls någon gång i början av nästa år.

Här är förhandsfavoriterna

Mycket talar för att USA:s presidentval kommer att handla om Hillary Clinton och Jeb Bush, även om de inte lämnat besked om att de ställer upp än. ”Det är löjligt att USA bara kan producera presidentkandidater ur två familjer”, har Jeb Bushs mor, Barbara Bush, sagt.

Enligt SVT:s USA-korrespondent Erika Bjerström har många trott att demokraten Hillary Clinton kommer att lämna besked om eventuell presidentkandidatur efter nyår.

– Det kan komma besked vilken dag som helst, men Clinton är lite drottninglik och gillar att hålla alla på halster. Då och då kommer hon med små antydningar som alltid blir stora rubriker.

Finns det något som håller henne tillbaka?

– Hon är 67 år, har nyss blivit mormor och Bill Clinton har vacklande hälsa. Hon om någon vet vilket högt pris man får betala för jobbet. Men hon har välfyllda kampanjkassor och allt tyder på att hon ställer upp. Hon lär inte vilja gå miste om chansen att bli historisk som USA:s första kvinnliga president.

Medan spekulationerna om demokraterna nästan helt har handlat om Clinton, så är det en betydligt större flora av potentiella kandidater som diskuteras när det gäller republikanerna.

Förhandsfavoriten är Jeb Bush, lillebror till Obamas föregångare George W. Bush. Han har sagt att han aktivt undersöker möjligheten att ställa upp i valet.

– Problemet med de tänkbara republikanska kandidaterna är att många av dem är oerhört värdekonservativa, vilket inte direkt lockar kvinnor, unga och minoriteter. Det som talar för Jeb Bush är att han är för en mer generös invandringspolitik och att han inte är lika tydlig när det gäller religiösa åsikter, säger Erika Bjerström.

”Beskrivs som en dysfunktionell familj”

Flera av de potentiella republikanska kandidaterna har dock en betydligt mer värdekonservativ profil. När republikanen och senatorn Rand Paul skulle hålla tal i Washington i höstas gick han upp på scenen till ljudet av ett bultande fosterhjärta i högtalaren. Han är läkare och en stark abortmotståndare. Även Mitt Romney har sagt att han är väldigt konservativ.

– Republikanerna saknar dessutom ledare och beskrivs som en dysfunktionell familj, säger Erika Bjerström.

Finns det någon bubblare?

– Även om hon inte skulle kunna utmana Hillary Clinton är demokraten och senatorn Elizabeth Warren oerhört respekterad och omtyckt av demokrater. Hon är ganska mycket vänster och det var hon som ledde kritiken mot bankerna och kritiserade deras sätt att hantera den ekonomiska kritiken. Många försöker övertala henne att ställa upp i valet.

Vilka frågor blir de viktigaste?

– Invandringen, utrikespolitik som rör terrorgruppen IS och medelklassens välstånd är några viktiga frågor. Många i medelklassen har inte råd att betala sina barns college längre.

Vem tror du tar över efter Obama?

– Mycket talar för Hillary Clinton. Hon har stort förtroende bland väljarna och hon har 18 år i rad utnämnts till USA:s mest beundrade kvinna. Hon är också den mest politiskt erfarna. Men republikanerna förbereder en enorm förtalskampanj om hon ställer upp. Det pågår en debatt om att man ska kräva resultatet av hennes hälsokontroller eftersom hon är 67 år. För en svensk bedömare känns det kränkande. Ronald Reagan var lika gammal när han blev president, men då var det inte samma debatt. Republikanerna kommer göra allt för att smutskasta Clinton. Men trots det tror jag att hon blir svårslagen.

Du kan läsa mer om var och en av kandidaterna i bildspelet ovan.

Presidentvalet 2016: De potentiella kandidaterna

1. Hillary Clinton

2. Jeb Bush

3. Rand Paul

4. Chris Christie

5. Joe Biden

6. Mitt Romney

7. Rick Perry

8. Ted Cruz

9. Scott Walker

10. Rick Santorum

11. John Kasich

12. Ben Carson

13. Mike Huckabee

14. Marco Rubio

15. Bobby Jindal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.