Kevin Lau skadades svårt i knivattacken. Foto: TT

Pressfriheten hotad i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor har demonstrerat i Hongkong de senaste dagarna med krav på ökad pressfrihet. Frågan har blivit aktuell efter ett brutalt knivöverfall på den undersökande journalisten Kevin Lau.

Under parollen ”They can´t kill us all” – de kan inte döda oss allihopa, så samlades uppemot tio tusen personer i en protestmarsch i helgen. En av dem som deltog var den före detta radioprataren Albert Cheng.

– Det har aldrig varit värre. De flesta stora medieföretag tillämpar självcensur, säger Cheng.

Under 1990–talet lockade hans radioprogram många lyssnare och han gjorde sig känd som en högljudd kritiker mot stadens politiker. 1998 blev han utsatt för ett knivöverfall.

Tvingades bort

Cheng är inte ensam om att betala ett högt pris. Upprinnelsen till helgens massdemonstration är det brutala knivöverfallet på journalisten Kevin Lau i förra veckan.

Han blev överfallen av okända gärningsmän utanför en restaurang förra veckan. Lau, som tidigare arbetade på tidningen Ming Pao var känd för sina granskade reportage och kritiska åsikter mot stadens ledning.

Vem eller vilka som låg bakom attacken är oklart. Lau skadades svårt och vårdas nu på sjukhus.

I januari tvingades han lämna sitt jobb som redaktör på Ming Pao. Många anser att han petades på grund av sina granskningar.

– Om priset för en fri press som vågar granska makten är att en redaktör riskerar sitt liv, så har vi inte ett civiliserat samhälle, säger Margaret Ng, en av dem som slöt upp i helgens demonstrationståg.

”Vi är oroade”

Hongkong, som fram till 1997 var en brittisk koloni har en historia av pressfrihet. Men efter det kinesiska maktövertagandet har pressfriheten successivt minskat. Hongkong har också sjunkit i rankning på Reportrar utan gränsers globala pressfrihetsindex.

–  Vissa nyheter sätter man stopp för. Intervjuer får inte göras och vissa personer får inte uttala sig. Dessutom uppmanas journalister att inte intervjua vissa kommentatorer med liberala åsikter. Det är verklighet för medierna i Hongkong och vi är väldigt oroade, säger Shirley Yam, vice ordförande för Hongkongs journalistförbund.

Eva Chan, professor i journalistik på det kinesiska universitetet, bekräftar också bilden av hur Kina gradvis har stramat åt pressfriheten.

– Det finns många tidningar i Hongkong, men deras röst blir allt mer likriktad, säger hon.

Kopplingar till Kina

En anledning är att många radiostationer, tv–kanaler och tidningar kontrolleras av affärsmagnater med kopplingar till kommunistpartiet i Kina och viktiga investeringar i det kinesiska fastlandet.

Enligt Eva Chan gör det att man inte vill riskera sina affärsverksamheter genom att öppet kritisera makten i Peking. 

Statsvetaren Joseph Cheng befarar att pressfriheten inte kommer att bli bättre i framtiden.

– Det är högst troligt att de kinesiska myndigheterna inte kommer att kommer att efterleva det folkliga kravet på en riktig demokrati. De kommer också att skärpa kontrollen, säger Cheng.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.