Pride i Europa och USA hedrade offren i Orlando

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått en vecka sedan terrordådet på en gayklubb i Orlando i USA, som krävde 49 människors liv. Under lördagen samlades människor i storstäder i USA såväl som Europa, för att delta i pridemanifestationer och markera sitt stöd för offren, och alla hbtq-personer. – Vi är inte rädda, för i helvete. Vi backar inte undan. Den tiden är förbi, säger en besökare i Syracuse, New York.

I flera städer i Europa har det under lördagen hållits pride-marscher där man hedrade offren för terrordådet i amerikanska Orlando, Florida, förra helgen. 49 människor sköts då till döds på en gayklubb.

Den största europeiska marschen hölls i Wien i Österrike, och enligt arrangörerna deltog omkring 100.000 personer i en tyst minut.

Stora parader hölls också i bland annat slovenska Ljubljana, portugisiska Lissabon, bulgariska Sofia och italienska Genova. I Vilnius i Litauen demonstrerade man samtidigt för rätten att få gifta sig med en person av samma kön.

Höjd säkerhet i USA

Även i USA har pridefestivaler dragit igång underlördagen, medan mångas tankar fortfarande fanns kvar i Orlando. Säkerheten var på många håll förhöjd efter förra veckans terrordåd.

I Chicago gick säkerhetspersonal igenom alla besökares väskor noggrant, även de minsta facken, med polisen synligt markerade sin närvaro runt om i området, rapporterar AP.

”Jag kallar det att leva sitt liv”

För många var dagens festival, som är en försmak inför Chicagos större prideparad om två veckor, ett sätt att visa att man inte låter sig skrämmas av det som hänt.

Till minne av offren i Orlando fanns i ett gathörn en provisorisk minnesplats, draperad med regnbågsflaggor, blommor och ljus.

Utåt sett var evenemanget dock mer en hyllning till livsglädje. När gatorna fylldes av allt från festande ungdomar till barnfamiljer och pensionärer var stämningen på topp, skriver AP.

– Jag skulle inte kalla det trotsighet. Jag skulle inte kalla det ihärdighet. Jag skulle bara kalla det att leva sitt liv och inte vara rädd för det, säger pridebesökaren Kavita Puri.

”Vi är inte rädda, för i helvete”

I städer som New Orleans, Columbus, Grand Rapids och Providence runt om i USA utspelade sig under lördagen liknande scener på olika pridearrangemang, där människor både festade och manifesterade sitt stöd till hbtq-personer

I Syracuse i delstaten New York förklarade den mångåriga besökaren Mary Gillen varför det kändes extra viktigt att delta i prideparaden just nu.

– Vi har känt oss trygga som lesbiska, fram tills nu. Donald Trump och den religiösa högern har fått mig att börja kika över min axel. Måste jag akta rygg igen? Vi är inte rädda, för i helvete. Vi backar inte undan. Den tiden är förbi, säger hon till Post-Standard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet