Arrangören av Beirut Pride, Hadi Damien, säger att han tvingades skriva under ett löfte om att resten av Prideveckan skulle ställas in för att bli släppt ur häktet. Foto: TT/Privat

Pridefestivalen i Beirut stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Arabvärldens enda Pride-festival har stoppats av libanesiska myndigheter.

– Jag har suttit häktad över natten, berättar arrangören Hadi Damien för SVT.

Det var förra året som Libanon blev det första landet i arabvärlden att organisera en Pride-vecka. På årets program stod poesikväll och queer-karaoke. Men efter bara några dagar stoppades festivalen.

Arrangören Hadi Damien låter skakad på rösten när han talar med SVT. Han berättar att han fick tillbringa natten på en polisstation efter att säkerhetstjänsten besökt festivalen i Beirut. För att bli släppt har han fått skriva under ett löfte om att resten av Prideveckan ska ställas in.

Stoppade läsning av pjäs

Veckan började i lördags med en brunch för att fira föräldrar som stöttat sina barn när de kommit ut som homosexuella. Men på måndagen stoppade säkerhetstjänsten läsningen av en pjäs som handlade om homofobi och brott mot homosexuella. 

 – Anklagelserna de riktar mot mig gäller uppmuntran av sedeslöshet. Men vår festival handlar inte om omoral – tvärtom handlar den om att stå upp mot hat och diskriminering i samhället, säger Damien. 

Jämförelsevis tolerant land

Libanon är i allmänhet mer tolerant mot hbtq-rörelsen än andra länder i regionen. Men enligt artikel 534 i landets brottsbalk är sexuella handlingar som är ”mot naturen” förbjudna och kan straffas med ett års fängelse.

Olika domare gör olika tolkningar av vad som är ”mot naturen”. Under senare år har myndigheterna gjort räder mot homosexuella. Samtidigt deklarerade en libanesisk domare förra året att ”homosexuella har rätt att ha mänskliga eller intima relationer med människor de själva väljer”

Bland de evenemang som nu stoppats är en story-tellingkväll, en karaokekväll och samtal om sexuell hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.