Förändringarna för Prins Harry och Meghan träder i kraft under våren 2020. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Prins Harry och och Meghan slutar använda kungliga titlar

Uppdaterad
Publicerad

Prins Harry och Meghan kommer inte längre kalla sig kungliga högheter och inte heller motta ekonomisk ersättning för kungliga uppdrag, uppger Buckingham Palace.

Hertigen och hertiginnan av Sussex kommer även betala tillbaka omkring 2,4 miljoner pund i skattemedel som de tidigare mottagit för renoveringen av sitt residens, Frogmore Cottage, skriver BBC.

Har önskat backa

Det brittiska prinsparet meddelade tidigare i januari att de önskade ta ett steg tillbaka från sina roller som seniora kungligheter.

De förklarade att de önskade utveckla en ny progressiv roll inom kungahuset och att de har som mål att arbeta för att bli ekonomiskt oberoende. De aviserade samtidigt att de framöver kommer dela sin tid mellan Storbritannien och Nordamerika.

Harry och Meghan har vid flera tillfällen tidigare uttryckt att de upplever att det offentliga livet innebär stora påfrestningar, bland anat på grund av det stora mediaintresset.

Har drottningens stöd

”Harry, Meghan och Archie kommer alltid att vara högt älskade medlemmar av vår familj”, säger drottning Elizabeth i ett uttalande.

Hon skriver vidare att hon är medveten om den intensiva bevakning som Harry och Meghan har fått utstå under de senaste två åren och att hon stöder deras önskan om ett mer självständigt liv.

Förändringarna träder i kraft under våren 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer