Princetons egna beräkningar visar på att Princeton snart inte kommer att finnas. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Princetons universitet lika döende som Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens nyhet om ett ”döende Facebook” var baserad på helt felaktiga antaganden. Med samma mätmetoder är även Google – och Princeton själva – nära döden.

På torsdagen spreds en rapport som forskare på Princetons universitet tagit fram – där man förutspådde Facebooks förestående död.

Forskarna hade bland annat använt kurvor på Google-sökningar som en grund för sina förutsägelser. Kurvorna visade på minskat intresse och om man följde kurvorna framåt skulle Facebook vara i princip helt dött och ointressant runt år 2017.

Irrelevanta undersökningsmetoder

Problemen med undersökningen är dock flera. Dels har inte “forskarna” i det här fallet förstått att de flesta numera skaffar sig tillgång till Facebook via appar, och inte via Google-sökningar. Dessutom säger sådana här kurvor nästan ingenting.

I en identisk ”undersökning” har några anställda på Facebook replikerat Princetons undersökning – men riktad den mot själva universitetet. Med samma mätmetoder skulle Princetons universitet helt försvinna runt år 2020.

Luften på jorden tar också slut

Men ännu värre är att luften på jorden också ser ut att ta slut inom en femtioårsperiod, om man ska använda Princetons metoder för förutsägelser. Ordet ”air” har nämligen minskat i popularitet i sökningar på Google.

– Vi tror egentligen inte att Princon eller jordens luft kommer att försvinna inom kort, skriver Facebook-representanterna om sitt inlägg. Som dataforskare ville vi bara påminna om att vissa analysmetoder leder till rätt galna slutsatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer