Drottning Elizabeth II talar med prins William och Kate när de anländer med sin son prins George till dopet i kapellet i St James Palace. Foto: ScanpixVisa alla (6)
Visa alla (6)

Prins George döptes – men inte enligt traditionen

Uppdaterad
Publicerad

När gästerna anlände till prins George dop i dag var det få kungligheter med. Kate och prins William bjöd istället sina kompisar och barnmorskorna från förlossningen.

Tre månader och en dag gammal döptes i dag prins George i Storbritannien. George är nummer tre i den brittiska tronföljden, men trots det blev det inget stort dop.

Föräldrarna Kate och William valde nämligen att inte följa den brittiska kungliga traditionen och hålla dopet i Musikrummet på Buckingham Palace, där de tidigare blivande kungarna har döpts. Prins George, som även kommer få namnen Alexander Louis, döptes istället i kapellet på St James Palace.

Både Kate och William har starka band till kapellet på St James Palace. Det var där prins Williams och familjen höll en privat minnescermoni för Williams mamma, prinsessan Diana, innan den stora offentliga begravningen.

Kate blev också upptagen i den Engelska kyrkan i kapellet innan hon gifte sig med prins William 2011.

Sju gudföräldrar

Föräldrarna Kate och William valde dessutom att bjuda sina kompisar istället för kungligheter till dopet. Prins Williams farbröder och kusiner fick till exempel ingen inbjudan. Däremot kom flera barnmorskor och läkare från sjukhuset där George föddes att delta.

På förmiddagen avslöjade det brittiska hovet vilka som blir prins George gudföräldrar. Och bland namnen fanns inte föräldrarnas syskon, prins Harry och Pippa Middleton, med. Istället gick uppdraget till sju andra personer, bland annat Emilia Jardine-Paterson som Kate studerade ihop med och Williams barndomskompis William van Cutsem. Även Julia Samuel, som var nära kompis till prinsessan Diana, och Jamie Lowther-Pinkerton som varit privat sekreterare åt paret ingår i skaran med gudföräldrar.

Historiskt foto

Om kungafamiljen i Storbritannien valde att ta ett traditionellt dopkort med medlemmarna ur Williams familj blir kortet historiskt. Förra gången tre blivande kungar fotograferades i samband med ett dop var 1894. Då var det Edward III som döptes och fotograferades i knäet på sin farfars mor drottning Victoria medan pappan George V och farfadern Edward VII stod på varsin sida om dem.

Ett kort på de fyra generationerna nu levande kungligheterna i Storbritannien har dock fortfarande inte publicerats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer