Prinsessan Diana med prins Harry i famnen. Bilden är från 1988 och togs på Mallorca, Spanien. Foto: TT

Prins Harry öppnar sig om Dianas död

Uppdaterad
Publicerad

Det tog prins Harry nästan 20 år innan han till slut kunde prata om sin mammas död.
För första gången berättar prinsen nu om sin stora sorg och att han tvingats söka terapi.
– Jag har varit nära att bryta ihop flera gånger, säger han till The Telegraph.

Harry var bara 12 år när hans mamma prinsessan Diana rycktes ifrån honom i en dödskrasch i Paris 1997. Hon sörjdes av en hel värld – men Harry tryckte ner sina känslor.

Under sina tonår och sin ungdom vägrade han sörja och att tänka sin mamma. Och han betalade ett högt pris.

– Jag har antagligen varit väldigt nära ett totalt sammanbrott flera gånger när all sorg och alla lögner och missuppfattningar kommit från alla håll, säger han, säger den nu 32-årige Harry till The Telegraph.

”Fullständigt kaos”

För första gången berättar han nu offentligt om tiden i en öppenhjärtig intervju med tidningen.

– Jag kan lugnt säga att förlora min mamma vid 12 års ålder och därmed stänga av alla mina känslor i 20 år har haft en ganska allvarlig effekt, inte bara på mitt privatliv utan även på mitt arbete, säger han.

Det var när Harry var 28 som sorgen slutligen kom ikapp honom. Han mådde plötsligt fruktansvärt dåligt och upplevde ”två år av fullständigt kaos”.

Räddningen kom när hans tre år äldre bror William slutligen övertygade sin lillebror att söka hjälp. Harry började gå i terapi, vilket han beskriver som ”toppen”.

Började boxas

Samtidigt började han med boxning för att få utlopp för sina aggressioner.

– Det räddade mig verkligen. Jag var på gränsen till att slå någon, så att kunna slå någon som har på sig kuddar var verkligen lättare, säger han.

I dag säger Harry att han ”befinner sig på en bra plats” och att han har lärt sig att tala om sina känslor. Han uppmanar andra att göra detsamma.

– Jag kan inte nog uppmuntra människor till att bara ha det där samtalet. Du kommer att bli förvånad av hur mycket stöd du får, säger han.

Tillsammans med brodern och hans fru Kate har Harry startat välgörenhetsorganisationen ”Heads together” för att lyfta fram problemet med psykisk ohälsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer