Prins Henrik blir 75: ”Jag borde kallas kung”

Publicerad

Prins Henrik, gift med Danmarks drottning Margrethe, fyller 75 i morgon och inleder firandet med ett litet utspel i tidningen Berlingske Tidende med anledning av att danskarna i söndags sa ja till kvinnlig tronföljd. Alltså att en prinsessa kan bli regerande drottning även om hon får en lillebror precis som i Sverige.

Nu vill Henrik jämställas med sin hustru, eftersom en drottning ska ha en kung vid sin sida. När Henrik och Margrethe gifte sig blev han ”bara” prinsgemål.

-Män borde också ha rätt till jämställdhet, säger prinsen till tidningen.

Vad tycker folket?
Prinsen vill inte direkt kommentera den nya danska lagen om tronföljd. Han säger ändå:

-Jag hoppas verkligen att män och kvinnor ska få samma villkor. Jag skulle gärna vilja ställa frågan till det danska folket: Vad tycker de egentligen om jämställdhet mellan könen?

Enligt hans egen uppfattning tror fortfarande många danskar att han inte är på samma nivå som exempelvis drottning Ingrid en gång i tiden.

-Tänk om man på 60-talet skulle ha sagt Kungen och prinsessan Ingrid! har Henrik citerats i en tidigare intervju.

Trea i tronföljden
Från att ha varit nummer två i den danska tronföljden är prins Henrik i dag nummer tre efter sin äldste son, kronprins Frederik. Och när denne blir dansk statschef får hans hustru, prinsessan Mary, titeln drottning.

I Sverige blir Daniel Westlings situation snarlik prins Henriks efter bröllopet med kronprinsessan Viktoria i juni nästa år. Hans officiella titel blir prins Daniel, hertig av Västergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.