SVT:s utrikesreporter om stämningen i London efter beskedet om prins Philips död. Storbritanniens unionsflagga ”Union Jack” är hissad på halv stång. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT, SVT

Analys: ”Prins Philip – den mest lojale kungagemålen i historien”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En slitvarg med obrottslig lojalitet gentemot sin maka drottning Elizabeth och det brittiska kungahuset. Så ser de vanligaste kommentarerna ut här i Storbritannien efter prins Philips bortgång. Och en närmare titt på hertigen av Edinburghs uppdrag innan han drog sig tillbaka 2017 bekräftar den bilden.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

22 219 offentliga uppdrag på egen hand. 637 utlandsresor på egen hand. 5 496 tal. 785 kungliga så kallade beskyddaruppdrag. Det är vad prins Philip hann med under sina 70 år vid drottning Elizabeths sida, utöver alla uppdrag han utförde tillsammans med drottningen. Man kan med fog slå fast att prins Philip var en arbetshäst.

Det finns såklart en detaljerad planering i Buckingham Palace för vad som kommer att hända framöver. Den går under kodnamnet ”Operation Forth Bridge” och trädde i kraft omedelbart efter prins Philips död. Motsvarande protokoll för drottning Elizabeth har fått kodnamnet ”Operation London Bridge”.

Sorgeperiod

Nu går Storbritannien in i en nationell sorgeperiod som varar fram till begravningen. Alla flaggor ska vaja på halv stång. Alla parlamentsledamöter ska bära svart sorgeband, de manliga ledamöterna ska dessutom bära svart slips.

Drottning Elizabeth förväntas inte utföra några offentliga uppdrag under sorgeperioden, vilket betyder att inga lagar kommer att kunna införas.

Som kungagemål har prins Philip har rätt till en statsbegravning, men enligt hans egna önskemål blir det sannolikt en privat, militärliknande begravning i St. George's Chapel på Windsor Castle och jordfästning i Frogmore Gardens i närheten.

Tronföljden påverkas inte eftersom prins Philip inte var en del av den.

Pandemin påverkar ceremonin

Klart är att coronapandemin och de rådande restriktionerna i allra högsta grad påverkar begravningsceremonin och till viss del kullkastar planerna. I dag tillåts max 30 personer närvara vid en begravning. Här kommer sannolikt drottning Elizabeth och hovet tvingas göra en del plågsamma val.

Men framför allt kommer den brittiska allmänheten att påverkas eftersom kungahuset till varje pris vill undvika folksamlingar utanför Windsor Castle och Buckingham Palace. I stället uppmanas alla att följa ceremonin på tv.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.