En kvinna och hennes hund vid ett stort porträtt på prins Philip i Windsor i Storbritannien. Foto: Alastair Grant/TT

Prins Philip begravd – så var kungliga ceremonin med coronarestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen begravdes hertigen av Edinburgh, prins Philip i St Georges kapell, och drottning Elizabeth tog då farväl av sin make sedan 73 år tillbaka.

Ceremonin, som prinsen till stor del hade planerat på egen hand, fick dock coronaanpassas rejält.

Begravningen i slottskyrkan St Georges kapell, hade en kortad gästlista. Från 800 namn, till 30 inbjudna gäster, som alla var manade att bära munskydd och hålla avstånd.

Reducerad gästlista

Bland de ovanligt få gästerna var prins Philips och drottning Elizabeths barn, prins Charles, Anne, Edward och Andrew med familjer. Även drottningens syskonbarn och några andra släktingar var på plats. Premiärministern Boris Johnson avstod sin plats till förmån för kungafamiljens närmsta.

Drottning Elizabeth II ledsagades till begravningsceremonin av en hovdam, men inne i själva kyrkan satt hon ensam, närmast altaret och sin avlidne makes kista. Två platser bort satt hennes son, prins Andrew. De sörjandes placeringar berodde även de på coronarestriktioner.

Sjöfararhymn på avstånd

De fyra sångarna som stod för musiken höll till i ett angränsande rum för att minska risken för smittspridning. Kyrkokören inledde ceremonin med att sjunga ”Eternal Father, strong to save”, en sjöfararhymn som hedrade prins Philips tjänst i flottan.

– Vi ska minnas och hedra prins Philips långa liv, hans tjänande av drottningen och hans lojalitet. Men även hans humor, vänlighet och medmänsklighet, sade biskop David Conner, i sitt inledningsanförande.

Prins Philip dog den 9 april och blev 99 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.