Foto: TT

Prinsarna minns sista samtalet med mamma Diana

Uppdaterad
Publicerad

De brittiska prinsarna William och Harry berättar i en ny dokumentär om det sista samtalet med prinsessan Diana, som omkom i en bilkrasch i Paris för nära 20 år sedan.

De pratade kort med sin mamma i telefon samma dag som hon omkom, ett samtal som de tänker mycket på.

– Jag kan inte riktigt komma ihåg vad jag sade men allt jag minns är att jag förmodligen kommer att ångra i resten av mitt liv hur kort det var, berättar prins Harry i dokumentären, som sänds på måndag i brittisk tv.

Prins William var femton år och Harry tolv när Diana omkom den sista augusti 1997. De befann sig på slottet Balmoral, drottningens residens i Skottland. Prins William berättade för sin mamma hur roligt de hade.

– Harry och jag ville skynda oss att säga hej då, du vet, ”vi hörs senare”. Om jag hade vetat vad som skulle hända hade jag naturligtvis inte varit så blasé, säger han till tv-kanalen ITV.

– Men det här telefonsamtalet har fastnat, ganska hårt.

20 år sedan dödskraschen

I år är det 20 år sedan prinsessan Diana dog och hennes minne uppmärksammas på flera sätt.

Prinsarna har samlat in pengar för att resa en staty över henne. Statyn kommer att placeras kommer att placeras i en offentlig trädgård vid hennes tidigare hem, Kensington Palace i London.

Prinsessan Diana, som varit gift med kronprins Charles, omkom i en bilkrasch i Paris i augusti 1997. Hon var då 36 år.

Vid dödskraschen i Paris jagade kändisfotograder bilen som hon och pojkvännen Dodi al-Fayed färdades i. Bilen kraschade i en tunnel och paret omkom, liksom föraren Henri Paul, som senare konstaterades vara alkoholpåverkad.

Diana har kallats ”folkets prinsessa”, och sörjdes av många i världen.

Vid begravningen den 6 september 1997 trängdes hundratusentals beundrare i Hyde Park för att se en direktsändning från minnesceremonin i Westminster Abbey. Ytterligare en miljon tros ha mött upp när kistan lämnade London.

Diana, född Spencer, gifte sig 20 år gammal med kronprins Charles 1981. Äktenskapet varade till 1996.

De fick barnen William och Harry, som var15 respektive 12 år när Diana dog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer