Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den prisbelönte journalisten Michail Afanasiev står inne i buren i rättssalen och tar emot domen. Foto: SVT/Nikolaj Rybakov

Prisbelönad rysk journalist döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan fick den ryske journalisten Michail Afanasiev svenska Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne. Nu har han dömts till 5,5 års fängelse för att ha spridit falska uppgifter om Rysslands väpnade styrkor.

– Ryssland närmar sig det statsskick som finns i Nordkorea, säger Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

Michail Afanasiev kommer från staden Abakan i den ryska regionen Chakassien. I april förra året publicerade han en artikel i sin nättidning Novyj fokus som handlade om varför en grupp specialpoliser från regionen vägrat att delta i den ryska ”specialoperationen” i Ukraina.

Anklagades för att sprida falska uppgifter

Afanasiev greps några dagar senare och har varit frihetsberövad sedan dess. Enligt åklagaren har Afanasiev gjort sig skyldig till ”spridande av falska uppgifter om den ryska militären”, ett brott som kan ge tio års fängelse. Lagen trädde i kraft kort efter starten på Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

År 2013 belönades Afanasiev med den svenska Publicistklubbens pris till den ryska journalisten Anna Politkovskajas minne. Motiveringen var att han trots hot, överfall och trakasserier haft modet att fullfölja den fria journalistikens uppdrag.

Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg är inte förvånad över att domen mot Afanasiev.

– Det var inte falska uppgifter och det var väl väntat att han skulle dömas. Snart finns nog inga oberoende journalister kvar i Ryssland. De har ju antingen flytt eller satts i fängelse, säger Aschberg.

Inte bara journalister drabbade

Juristen Stanislav Seleznjov känner till 79 personer, Afanasiev inräknad, som dömts enligt samma lag. Fortfarande pågår ett hundratal ryska utredningar där dom ännu inte fallit.

– Framför allt handlar det om journalister, aktivister eller andra offentliga personer som uttalat sig kritiskt om kriget men många processer gäller också helt vanliga människor som delat saker i sociala medier, säger Stanislav Seleznjov till SVT.

Seleznjov, som arbetar för den ryska organisationen Net freedoms project, anser att syftet med lagen är mycket enkelt.

– Att de som tvivlar på att den officiella informationen är korrekt ska sluta prata om det offentligt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.