En bild från rymdfarkosten kort innan kraschlandningen på månen. Till höger kontrollrummet i Yahud i Israel där landningen skulle firas. Foto: Israel Aerospace Industries/TT

Privatfinansierad rymdfarkost kraschade på månen

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle bli den första privatfinansierade rymdfarkosten att landa på månen. Men det gick inte som planerat. Israeliska Beresheet kraschade när den försökte landa på månen på torsdagskvällen.

Hittills har endast statliga rymdprogram från USA, Sovjetunionen och Kina lyckats med månlandningar. Med den lilla israeliska rymdfarkosten Beresheet skulle för första gången ett privatfinansierat projekt lyckas med samma sak – men det gick inte.

I Israel var premiärminister Benjamin Netanyahu på plats för att vara med under firandet. Men i stället fick han se hur farkosten tappade kontakten med jorden och kraschlandade vid 21.25-tiden svensk tid.

– Om du inte lyckas första gången så försök igen, sade Netanyahu efteråt, enligt AP.

Samarbetade med svenska SSC

Projektets huvudaktörer är israeliska privata SpaceIL och statliga IAI. Dessa samarbetar med det svenska företaget SSC (Swedish space corporation) vars antenner ser till att farkosten kan kommunicera med kontrollrummet i Yehud nära Tel Aviv.

– Otroligt tråkigt, säger Linda Lyckman, chef för teknologi och innovation vid SSC, till TT från rymdbasen Esrange utanför Kiruna varifrån signalerna från Beresheet sänts vidare till Israel.

”Ligger nog där i småbitar”

Enligt henne var orsaken sannolikt problem med en givare under landningsproceduren. Det gjorde att Beresheet in med alldeles för hög fart.

– Den ligger nog där i småbitar nu, säger hon.

Den obemannade rymdfarkosten hade rest genom rymden i sju veckor innan kraschlandningen. Den åkte då flera varv runt jorden innan den rörde sig mot månen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.