Allt eftersom fler strandade valar hittats står det klart att det rör sig om nära 500 stycken. Det är det högsta kända antal valar som strandats vid ett och samma tillfälle i Australien. Foto: TT/EPA/Patrick Gee

Problemet: Hur gör man sig av med 400 döda valar

Uppdaterad
Publicerad

Nära 400 döda valar ligger längs med stranden på Tasmanien. Nu ställs räddningsarbetare inför dilemmat hur de ska hantera alla döda djur.

Bogsera dem till havs, gräva ned dem på land – eller bara låta valarna ruttna på stranden.

Totalt rör det sig om cirka 470 strandade grindvalar. Även om många kunnat räddas har de flesta dött.

Räddningsarbetarna överväger nu vad man skall göra med valarna som inte kunnat räddas. Det finns flera olika metoder. Den naturligaste är att bara låta valarna ruttna vid strandkanten.

– Men då skulle man vara tvungen att varna allmänheten, för valarna skulle dra till sig mycket hajar, säger biologen Vanessa Pirotta.

Det kan också innebära problem för sjöfarten. Under fredagen ska arbetet med att bärga kropparna inledas och det beräknas ta flera dagar att slutföra.

Veckans strandning av valar på Tasmanien är den största i Australien i modern tid och en av de största någonsin i världen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.