Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria. Foto: SVT

Professor om Jomshof: ”Okunnigt”

Uppdaterad
Publicerad

Richard Jomshof, ny rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna jämför islam med nazism. Okunnigt, menar Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria på Umeå universitet.

I dag presenterades Jomshof som ny rättspolitisk talesperson efter Kent Ekeroth som tvingats kliva åt sidan efter Expressens avslöjande om att Ekeroth gått omkring på stan med ett metallrör.

Jomshof har också, i egenskap av ansvarig utgivare för partiets tidning SD-kuriren beslutat att skicka med den islamfientliga tidningen Dispatch International tillsammans med partiets tidning SD-kuriren. Mycket av frågorna på dagens presskonferens kretsade kring Jomshofs agerande och att han jämfört islam med nazism.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Efter dagens presskonferens, där Jomshof  presenterades, sade han inför flera journalister, bland andra SVT:s Margit Silberstein:

-Islam är i dag det största hotet mot det demokratiska Europa. Värre än nazismen.

Växte fram på 1920-talet

Mohammad Fazlhashemi som har skrivit flera böcker på temat politisk islam menar att det råder en begreppsförvirring kring islam som religion och islamism, eller politisk islam som en politisk ideologi.

Islamismen växte fram i de forna kolonierna i Mellanöstern under 1920-talet. Den fick sedan spridning österut i länder som Pakistan och Indien.

– Man kan dra paralleller till nationalismen i Europa under 1700- och 1800-talet

Enligt Fazlhashemi handlar beröringspunkterna mellan politisk islam och nationalism om att man efterlyste en förändring av samhället och att man främst talade till mindre bemedlade grupper i samhället.

Stora skillnader

Fazlhashemi menar att begreppen islamism och politisk islam är brett och att det därför är svårt att peka ut vad man menar med islamism.

– Pratar vi om en enhetlig rörelse eller en mångfacetterad rörelse? Rättvise- och utvecklingspartiet AKP, som styr i Turkiet sedan 2002 har sina rötter i politisk islam. De tog över makten i ett demokratiskt val.

Ett annat exempel är revolutionen i Iran där shahen störtades och Ayatollah Khomeini utropades till religiös ledare och den omvandling som sedan skedde i landet.

– I Iran har man en helt annan form av politisk islam. Där tror man inte alls på demokrati utan teokrati. Sedan 1979 har man ett teokratiskt totalitärt styre som bryter mot mänskliga rättigheter, säger Fazlhashemi.

Enligt Mohammad Fazlhashemi tyder det på okunskap om såväl islam som politisk islam när man gör en jämförelse med nazismen.

– Det är som att jämföra förre ärkebiskopen KG Hammar med frikyrkopastorn Åke Green. Kan man säga att de representerar samma form av kristendom? Nej. Samma sak är det med politisk islam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet