Professor: Skev vaccinfördelning bakom mutationen

Uppdaterad
Publicerad

En ny virusmutation sänder på nytt chockvågor över världen. Japan och Israel har bestämt att inga utlänningar får resa in, och fler länder väntas följa efter.

Men det mesta talar för att spridningen inte går att hejda, menar Anna Mia Ekström, läkare och professor i global infektionsepidemiologi.

Hör mer i klippet ovan

– Det är den rika världens oförmåga att fördela de här effektiva vaccinen på ett vettigt sätt globalt som gjort det möjligt för viruset att mutera, vilket sker helt naturligt när smittan får härja fritt.

Vaccintäckning avgör

Den nya virusmutationen omikron är ännu inte ordentligt kartlagd, men enligt Anna Mia Ekström, som är medlem i det globala vaccinsamarbetet Covaxs expertråd, blir vaccinationstäckningen helt avgörande för hur hårt den kommer att drabba människor.

I Europa, som just nu driver smittspridningen, tror hon att konsekvenserna blir lindriga. På den afrikanska kontinenten kan det bli allvarligare.

– Sydafrika ligger med drygt 27 procent bäst till i den afrikanska regionen, men i genomsnitt har bara 7 procent av befolkningen fått en dos av vaccinet.

Svagt ledarskap

Hur hårt viruset slår beror på hur stor andel av de äldre som blivit vaccinerade. Vaccinbrist är det största problemet. Men i de länder med absolut sämst vaccintäckning – Haiti i Västindien samt Tchad och Kongo-Kinshasa i Centralafrika – beror det  enligt Ekström också på svagt politiskt ledarskap och svaga hälsosystem.

Det är länder dit Covax inte skickat vaccin eftersom risken för att det inte distribueras korrekt ansetts vara för stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.