Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför utvinner inte fler länder litium – hör professorn Christian Ekberg i klippet. Foto: SVT

Professorn: Därför kan drömmarna gå i kras

Uppdaterad
Publicerad

Förhoppningarna om en ny guldrush runt Salton Sea i Kalifornien för att nå litiumfyndigheterna under marken riskerar att grusas sönder. Att utvinna den för elbilstillverkningen avgörande metallen är nämligen allt annat än enkelt, enligt Christian Ekberg, professor i industriell materialåtervinning och kärnkemi vid Chalmers tekniska högskola.

– Det är många hakar här. Tekniken är inte utprovad, och den är svår på grund av litiums kemi. Det är en envärd jon som är svår att skilja från andra som till exempel natrium, säger han.

Problemet är inte att teknikerna för att utvinna litium saknas, utan för att de är svåra att bedriva i industriell skala, enligt Christian Ekberg.

Ett annat potentiellt problem är misstankarna om att litium kan vara skadligt för människor – en fråga som EU-kommissionen just nu utreder.

– Det kommer få gigantiska effekter för både utvinningen, återvinningen och själva batteritillverkningen. Nu är det bara att gräva upp det ur marken eller ta det som bubblar upp och hälla över det i tankar – men om det klassas som hälsovådligt måste man ta en helt annan hänsyn.

– Man använder litium i olika sammanhang som till exempel som lugnande läkemedel. Så det har effekter, frågan är bara hur mycket man måste få i sig.

Varför har inte fler länder börjat utvinna litium? Hör Christian Ekberg i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.