Foto: AFP

Prorysk journalist dödad i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainske journalisten Oles Buzina har skjutits till döds av två maskerade män i Kiev, mindre än ett dygn efter att en oppositionell före detta parlamentsledamot hittats skjuten till döds.

45-årige Buzina, som stödde den förre presidenten Viktor Janukovitj, sköts på gatan nära stadens centrum.

Journalisten är den senaste som dött under märkliga omständigheter av flera allierade till de förra proryska ledarna.

På onsdagen, mindre än ett dygn efter mordet på Buzina, hittades Oleg Kalasjnikov, före detta parlamentsledamot för Janukovitj-vänliga partiet Regionernas parti, skjuten till döds utanför sin bostad.

Porosjenko berordrar snabb utredning

Ukrainas president Petro Porosjenko har gett order om en snabb och transparent utredning, heter det i ett uttalande som publicerats på presidentadministrationens hemsida.

President Petro Porosjenko anser att morden syftar till att destabilisera landet.

”Det här är en avsiktlig handling som spelar våra fiender i händerna”, säger Porosjenko enligt Porosjenkos presstjänst.

Under februari och mars hittades tre Janukovytj-trogna före detta parlamentariker döda i vad som sagts vara självmord. De utreddes för brott i samband med myndigheternas blodiga tillslag mot de Janukovytj-fientliga demonstrationerna i fjol på bland annat Majdan Nezalezjnosti.

Parlamentarikern Anton Herashsjenko, rådgivare åt inrikesminister Vasyl Paskal, antyder att pro-ryska krafter nu agerar för att de inte vill att övergreppen mot demonstranterna utreds och kommer fram.

”Ser ut som om utrotningen av vittnena i fallet anti-Majdan fortsätter”, skriver han på Facebook.

Rysslands president Vladimir Putin kallade i samband med ett direktsänt telefonväkteri i rysk tv, mordet på Buzina för ”politiskt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.