Protest i Spanien mot nedläggning av kolkraftverk

Publicerad

– Om jag måste välja mellan klimatförändringar eller att svälta så väljer jag klimatförändringar, säger Miguel Lopez Roca till SVT. Han är en av de 700 personer som förlorat sina jobb i den spanska staden As Pontes.

Energibolaget Endesa har beslutat lägga ner Spaniens största kolkraftverk. Anledningen är att det blivit för dyrt att släppa ut koldioxid.

De är kanske de första, men långt ifrån de sista i Europa att förlora jobbet på grund av den tuffare klimatpolitiken. 

Förtvivlade anställda har sen i december ockuperat stadshuset i As Pontes i Galicien. Varje onsdag går de i en tyst protest utanför det väldiga kolkraftverket, vars fyra skorstenar slutat bolma. 

Det släckta kolkraftverket ligger i en av Spaniens avfolkningsbygder. Ingen vet var de nya jobben ska komma ifrån. Kolkraften i Spanien och västra Europa håller snabbt på att tappa i konkurrenskraft. Det beror på att EU har fördubblat priserna på utsläppsrätter. Förra året backade kolkraften med 20 procent i EU. Samtidigt har sol-och vindkraft blivit mycket billigare. Också här ligger EUs politik bakom, eftersom de slopat handelstullarna på solceller från Kina.

Utropat nödläge

Spaniens nya socialistiska regering inledde sina 100 första dagar vid makten med att utropa planetärt nödläge. De har lagt en ambitiös färdplan för hur Spanien ska leva upp till Parisdeklarationen och komma ner i noll utsläpp av koldioxid. Kolkraften ska vara borta redan 2027 och de är på god väg, förra året minskade kolkraften i Spanien med 44 procent. De har också lovat en social stödfond för att underlätta övergången till den fossilfria ekonomin. Men ännu har inga stödpengar setts till.

I stadshuset i As Pontes sitter en frustrerade vice borgmästare, som dels måste försvara sina partikamraters gröna politik i Madrid och hantera en potentiell social och ekonomisk katastrof. En fjärdedel av kommunens budget består av skatteintäkter från energibolaget Endesa. Nu när de stänger ner blir det ett stort hål i kommunens budget.

– Hur ska vi kunna finansiera skolorna? Äldrevården?, säger Ana Maria Pena.

– Det går för fort. Jag inser att vi måste sluta använda kol- och olja men vi måste få tid på oss att ställa om, anser hon.

Boom för vindkraft

Ett sista hopp är att Endesa ska driva kraftverket vidare med biobränslen. Men hittills har försöken misslyckats av tekniska skäl. Nu går ryktet att ägarna planerar att montera ner kraftverket och tjäna en rejäl slant på att sälja det i bitar.

Runt om As Pontes står fält av vindkraftverk. Boomen inom vindkraftsindustrin har skapat nya jobb i regionen, men kräver andra kunskaper än vad de nu arbetslösa kolkraftsverksarbetarna har. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.