En tidig morgon dinglade ett trettiotal brudklänningar upphängda i snaror mellan palmerna på Beiruts strandpromenad. Foto: TT

Protest mot ”våldtäktslag” i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

I Libanon har en lag som låter en dömd våldtäktsförövare slippa undan straff om förövaren gifter sig med brottsoffret väckt protester. Inom kort röstar parlamentet om lagen.

Artikel 522 i den libanesiska brottsbalken omfattar våldtäkt, kidnapping och tvångsäktenskap. Just nu väntar ett förslag om att avskaffa lagen, som tillåter en våldtäktsförövare gå fri om förövaren och brottsoffret gifter sig med varandra på omröstning i landets parlament.

Konstnären Mireille Honeins protest mot artikel 522 har väckt stor uppmärksamhet. En tidig morgon dinglade ett trettiotal brudklänningar upphängda i snaror mellan palmerna på Beiruts strandpromenad.

Honein berättar att hon gjorde klänningarna i papper för att understryka att lagar kan förändras.

– Jag använde mig av papper för att understryka flyktigheten hos äktenskap och hos lagar. Och jag hängde upp dem i snaror eftersom den här typen av lagar stjäl kvinnans integritet och identitet, berättar Honein när vi träffar henne i hennes lägenhet i Beirut.

– Våldtäkt är ett fruktansvärt brott. Att låta en kriminell undgå straff för sitt brott och dessutom kunna fortsätta att upprepa det genom att han gifter sig med brottsoffret är allt annat än humant, säger hon.

Konstnären Mireille Honeins protest mot artikel 522 har väckt stor uppmärksamhet. Foto: Johny Karam

”Lagen härstammar från stenåldern”

Enligt en undersökning gjord av människorättsorganisationen Abaad anser majoriteten av libaneserna att lagen bör avskaffas. Libanons minister för kvinnofrågor Jean Oghassabian sade nyligen att lagen ”härstammar från stenåldern” och kommer att röstas bort så snart parlamentet samlas igen.

Mireille Honein menar att lagen blivit kvar så länge eftersom kvinnor beskylls för att vara medskyldiga till våldtäkt. Att de tillexempel genom att klä sig på ”fel sätt” provocerat fram brottet och att samhället därför även dömer brottsoffret.

– Våldtäkt är ett fruktansvärt brott och genom att inte straffa den kriminelle låter man brottet upprepas inom äktenskapet. Det är allt annat än humant, säger hon.

Libanon genomgår just nu en politisk kris. Parlamentsval skulle ha hållits denna månad men eftersom partierna inte kunnat enas om en vallag har valet skjutits upp och presidenten har ajournerat parlamentet. Därför är det oklart exakt när omröstningen om den omstridda lagen kommer att ske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.