SVT:s Afrikakorrespondent berättar om bakgrunden till protesterna i Sydafrika mot H&M samt de lokala politiska reaktionerna. Foto: TT/privat

Protester mot H&M i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Det är den starkt kritiserade annonsen, med en bild på mörkhyad pojke iklädd en tröja med trycket ”coolest monkey in the jungle”, som nu banar väg för protester i Sydafrika.

Annonsen anklagas av oppositionspartiet Economic Freedom Fighters, EFF, för att vara rasistisk, och besvikelsen på H&M är stor.

Vandaliserade butiker

Ett flertal butiker har vandaliserats, bland annat i Johannesburg.

I nuläget finns inga uppgifter om skadade.

– Det som sker här nu tycks vara en planerad och koordinerad protest samordnad av EFF, Sydafrikas tredje största parti, säger Johan Ripås.

Bilder på sociala medier visar hur butiker intas av demonstranter, och hur de vräker omkull ställningar med kläder.

Stänger alla butiker

Klädjätten H&M stänger nu tillfälligt alla sina butiker i Sydafrika.

”Personal och våra kunders säkerhet är det viktigaste för oss och vihar stängt samtliga våra butiker i Sydafrika på grund av depågående protesterna. Vår personal på plats övervakar situationennoggrant.”, skriver företaget i ett mejl till SVT Nyheter.

Annonsen med bilden på pojken har fått kritik internationellt. H&M har bett om ursäkt och tagit bort den kritiserade annonsen. Det var inte länge sedan som H&M öppnade sina första butiker i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.