Polisen slog en järnring runt hotellet i tyska Köln där partiet AFD håller sin partikongress. Foto: TT/ Odd Andersen

Protester mot invandringsfientliga AFD – två poliser skadade

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 50.000 personer väntas samlas i Köln för att protestera mot det tyska invandringsfientliga partiet Alternative für Deutschland. Polisen beskriver läget som ”oroligt” och polis och demonstranter har drabbat samman flera gånger under lördagen. Två poliser har skadats och polisen fruktar att det kan bli mer våld under dagen.

De centrala delarna av den tyska staden Köln har förvandlats till en hårt kontrollerad säkerhetszon under lördagen och söndagen, skriver tyska medier.

Under helgen samlas högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland i staden på hotellet Maritim, där man ska ha sin partikongress. Partiet ska välja inriktningen på sitt partiprogram och utse sina toppkandidater inför förbundsvalet.

Massivt polisskydd

Men AFD har knappast kunnat agera ostört.

Partipolitikerna fick massivt polisskydd när man leddes in på hotellet, efter att hundratals demonstranter stått utanför byggnaden med visselpipor, sånger och banderoller.

Dessutom skadades en polis i sammandrabbningar med demonstranter nära hotellet. Några demonstranter försökte angripa ett par AFD-politiker med träplankor, enligt tidningen Kölner Stadt-Anzeiger. En polis gick emellan och skadades i ansiktet. Han blev lindrigt skadad men kan inte fortsätta arbetet under dagen, meddelar polisen.

Tusentals demonstranter försökte blockera partipolitikernas väg in till hotellet Maritim i centrala Köln, bland annat genom att lägga ut cyklar på vägar. Foto: TT / Odd Andersen

Starten på kongressen blev också kraftigt försenad, enligt polisen, eftersom uppemot 3.000 personer försökt med en blockad som skulle stoppa alla infarter till hotellet. Demonstranter la bland annat ut cyklar på vägar för att stoppa AFD-delegaterna från att komma fram.

Oroligt läge

Senare skadades ytterligare en polis av ha träffats av ett vasst föremål och Kölns polismyndighet beskrev stämningen som ”mycket aggressiv från vissa av demonstranterna”.

Demonstrater protesterar mot invandringsfientliga partiet Alternative für Deutschland. Foto: TT / Thimo Schmulegen

Hittills har uppemot 50.000 personer anmält att de ska delta i olika demonstrationer av olika arrangörer i Köln. Polisen säger att man fruktar att även våldsamma vänsterextremister ska resa till Köln och vid 10-tiden på lördagen beskrev polisen läget som ”oroligt”.

Stora fredliga demonstrationer

Den stora majoriteten av demonstrationerna är dock fredliga. Bland annat har mer än 900 lokala fotbollsföreningar samlats under parollen ”Fotbollsföreningar mot våld och rasism” och lokaltidningen beskriver stämningen på en gata i närheten av hotellet Maritim som att det är ”en touch av karneval” med sång, musik och dräkter.

Några andra demonstranter gick runt med färgglada ballonger i en fredlig manifestation för mångfald. Även mellan demonstranterna finns det konflikter. De mer färgglatt klädda demonstranterna säger till medierna att man är trötta på de lite mer aggressiva svartklädda grupperna.

– Det är bara skit med våld och machokultur, säger en ”färglad” demonstrant till Kölner Stadt-Anzeiger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer