Kanadas premiärminister Justin Trudeau och talmannen Nancy Pelosi är några av de som kritiserat Donald Trumps uttalanden. Foto: Andrew Lahodynskyj / AP / TT, Andrew Harnik / AP / TT, Andrew Harnik / AP / TT

Protester mot nya Trump-uttalanden om politiker

Publicerad

Under måndagen gick USA:s president Donald Trump till ny attack mot fyra demokratiska kvinnliga kongressledamöter. Presidentens uttalanden kritiseras bland annat av Storbritanniens premiärminister Theresa May, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.
”Dessa människor hatar vårt land”, skrev Trump om kongressledamöterna.

Under söndagen skrev Donald Trump ett inlägg på Twitter där han riktade kritik mot demokratiska kvinnliga kongressledamöter som han menar kritiserar ”det bästa och mäktigaste landet på jorden”.

”Varför åker inte de tillbaka och hjälper fixa de totalt förstörda och kriminellt angripna länderna de kommer ifrån?” skrev han bland annat.

De fyra kongressledamöterna har länge varit några av Trumps största kritiker, och flera av dem har tidigare anklagat honom för att vara rasist.

Starka reaktioner

Uttalandet har väckt kritik såväl innanför som utanför USA:s gränser. Den demokratiska talmannen Nancy Pelosi menar att det visar på en önskan att ”göra Amerika vitt igen”, och presidentkandidaten Bernie Sanders kallar Trump för rasist.

– Jag tror att kanadensarna och faktiskt alla människor jorden runt vet exakt vad jag tycker om de där kommentarerna. Det är inte så vi gör i Kanada, sade Kanadas premiärminister Justin Trudeau om Trumps uttalande.

– Om man är ledare för ett stort multikulturellt samhälle kan man helt enkelt inte använda ett sådant språk, sade Boris Johnson, som försöker bli nästa ledare för brittiska Konservativa partiet, och därmed bli Storbritanniens premiärminister.

De fyra amerikanska kongresskvinnorna som attackerades av USA:s president Donald Trump i tweets har avfärdat kommentarerna som en distraktion.

Tysta egna led

I det republikanska partiet har kritiken i stort lyst med sin frånvaro. Två senatorer som tidigare haft motsättningar med Trump, Utah-senatorn Mitt Romney och Alaska-senatorn Lisa Murkowski, tog avstånd från kommentarerna.

– Min åsikt är att det som sades och det som twittrades var destruktivt, nedsättande, splittrande och helt ärligt väldigt fel, sade Mitt Romney.

Den hårdaste republikanska kritiken kom från kongressledamoten Will Hurd, som kallade attackerna rasistiska.

Backar inte

Kritiken tycks dock inte ha påverkat presidenten. På frågan om han är orolig över att många kan se honom som rasist efter kommentarerna svarade Trump:

– Det rör mig inte i ryggen, för många människor håller med mig.

Han påpekade även att det är väljarna som avgör.

– Om (Demokraterna) samlas runt de här fyra tror jag att de kommer att få det svårt i valet, för jag tror inte att det amerikanska folket kommer att vara med dem, sade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer