Europas största bordell finns i Tyskland Foto: SVT

Protester mot Tysklands fria prostitution

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland har blivit Europas centrum för prostitution med uppåt en halv miljon prostituerade. Nu kommer krav på att riva upp lagen som tillåter fri prostitution.

Ett ljusblått höghus reser sig i ett ganska öde kvarter i utkanten av Köln. På en hög reklamaffisch längs med huskroppen poserar en lättklädd kvinna. Hon tittar förföriskt ner på förbipasserande och en text citerar henne: ”Ich zeig' Dir die 11 Etage der Liebe!” – 11 våningar av kärlek alltså.

Vi upplyses också om att Pascha, som är Europas största bordell, har öppet 24 timmar om dygnet. Dessutom pengarna-tillbaka-garanti om man inte skulle vara nöjd.

Flest kunder under helgerna

Det är lunchtid och under knappa halvtimmen vi är utanför Pascha passerar en handfull män in och ut genom dörrarna. Framför entrén väntar taxibilar. Några av dem gör reklam för bordellen utmed hela sidan.

– Det kommer män överallt ifrån, säger Hamid, en av taxichaufförerna. Mest på helgerna men också under veckorna. Speciellt när det är mässa i stan. Jag säger aldrig något, jag har ju inte att göra med vad de har för sig där inne.

”Kvinnorna på bordellen har det bra”

Tysklands fria prostitutionslag lockar män från hela världen. En del kommer med turist- och paketresor som har prostitution som enda syfte. 2002 kom lagen som jämställde prostitution med andra yrken.

Kvinnorna fick rätt till anställningskontrakt, socialförsäkring och pension. Tanken var att förbättra arbetsförhållandena och säkerheten. Armin Lobscheis som är chef på Pascha tycker att lagen har varit bra.

– Kvinnorna som jobbar här gör det gärna eftersom här finns bra service och säkerhet. De har det bra och det är goda förtjänstmöjligheter, berättar Armin Lobscheis.

Bäst för de prostituerade med laglig prostitution

Tyskland är tillsammans med Nederländerna det land i Europa som har den mest liberala prostitutionslagen. Sverige, där det sedan länge är förbjudet att köpa sex, tycker Armin Lobscheis är det värsta exemplet.

– Förhållandena för kvinnorna är mycket sämre där. Istället flyttar både kunderna och kvinnorna utomlands, hit till Tyskland till exempel, säger Lobscheis.

Prostitutionens baksida

I Aachen, en timmes bilfärd från Köln finns Roshan Heiler som ger råd och hjälp till prostituerade. Hon jobbar för hjälporganisationen Solwodi och ser prostitutionens baksida varje dag:

– Det är ett fruktansvärt liv och innebär stora risker för kvinnornas fysiska och psykiska hälsa.

En av kvinnorna inne på kontoret är Tracy. Sitt riktiga namn vill hon inte säga. Hon kom från Nigeria via Spanien till Tyskland med sin 5-åriga dotter, hitförda av ett nigerianskt trafficking-nätverk.

– Prostitution är absolut inte ett jobb, säger hon. Att sälja sin kropp för pengar kan aldrig vara ett yrke. Mina erfarenheter är bara dåliga. Jag har blivit våldtagen, slagen och rånad på mina pengar. 

Lagen fungerar inte

Roshan Heiler hör till dem som allt mer högljutt hävdar att Tysklands prostitutionslag misslyckats, att den bör rivas upp eller ändras. Tyskland har blivit Europas bordell och de uppåt en halv miljon kvinnorna som beräknas vara prostituerade far illa.

De har varken fått bättre säkerhet eller arbetsförhållanden, enligt henne. Dessutom är två tredjedelar av kvinnorna migranter från till exempel Rumänien, Bulgarien och Nigeria.

– Lagen omfattar i praktiken inte dem. De förstår inte tyska, är inte registrerade, har ingen socialförsäkring och känner inte ens till lagen som ska skydda dem. Lagen fungerar helt enkelt inte.

Minst sju kunder om dagen

Roshan Heiler berättar hur lagen gör att inte bara köpare från hela välden lockas till Tyskland, utan även kvinnor. Tillströmningen har gjort att priserna har gått ner.

– Det gör livet för kvinnorna ännu svårare. På Antoniusgatan där de prostituerade håller till i Aachen hyr de rum för 115 euro per dag, till det kommer dagsskatten till kommunen på 15 euro, säger Heiler.

För att få ihop till det behöver kvinnorna ta emot sju 15-minuterskunder, räknar vi ut.

”Som vilket yrke som helst”

Det var Socialdemokraterna och De gröna som införde lagen 2002. I Aachens statshus träffar vi De grönas Lisa Lassay.

– Lagen har varit bra för de prostituerade, de har fått det bättre, säger hon. Det har blivit som vilken affärsrörelse som helst.

Det är just detta som Roshan Heiler på Solwodi och de andra kritikerna vänder sig emot, att prostitution skulle vara ett yrke som andra. Men för Lisa Lassay är det någonting bra:

– Jag tycker inte om moraliserandet kring detta. Visst är vi många som inte själva kan tänka sig att jobba med det, men om kvinnorna gör det frivilligt så är det okej.

Roshan Heiler skakar på huvudet när hon hör det.

– Om prostitution var ett yrke som andra så måste vi ta konsekvenserna av det också. Vill vi att vi går ut i skolorna och informerar om det, och erbjuder 15-åringar praktik på en bordell, frågar hon retoriskt.

Regeringen lovar se över lagen

Frågan är politiskt känslig. Förra året röstade Förbundsdagen ner ett förslag att förändra prostitutionslagen. Men förbundskansler Angela Merkel har tillsammans med sin nya koalitionsregering lovat att se över den inom fyra år.

I det gemensamma programmet för de två kristdemokratiska och det socialdemokratiska partiet står att de bland annat ska se över möjligheten att straffa kunder som vet om att kvinnan tvingats till prostitution.

Tracy på Solwodis kontor vill helst att prostitution skulle vara olagligt, både att sälja och köpa. För sin egen del vill hon bara komma ur det:

– Jag vill vara en bra mamma, en bra kvinna och en bra fru. Jag vill inte sälja min kropp för pengar längre, säger ”Tracy”.

Så fungerar Tysklands prostitutionslag

2002 införde den dåvarande socialdemokratiska och gröna regeringen den nya prostitutionslagen.

Lagens mål:

– förbättra prostituerades lagliga och sociala situation och arbetsförhållanden

– minska brottslighet förknippad med prostitution

– stötta dem som vill ur prostitution

Största förändringarna:

– relationen mellan kund och prostituerad blev ett kontrakt som ger den prostituerade rätt att stämma kunden vid utebliven betalning

– det blev lagligt att skriva kontrakt mellan prostituerad och bordell

– i och med anställningskontrakt fick prostituerade tillgång till socialförsäkringssystemet (sjukvårdsförsäkring, pensionsfond mm)

2007 gjorde regeringen en utvärdering av lagen. 

Det konstaterades att lagen bara i begränsad omfattning uppnått målen. Inga mätbara förbättringar syntes, varken på de prostituerades sociala skydd eller arbetsvillkor. Inget pekade heller på att lagen minskat brottsligheten.

Majoriteten av kvinnorna hade inte skrivit några anställningskontrakt och hade därför inte rätt till socialt skydd. 47% hade någon form av pension.

Prostitutionen i siffor

Det finns olika beräkningar över hur många prostituerade det finns i Tyskland.

Den vanligaste siffran kommer från fackförbundet verdi.de som räknar med mellan 400.000 och 500.000, och att prostitution drar in 14,5 miljarder euro om året.

2/3 av de prostituerade är migranter, de flesta från öst- och centraleuropa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.