Demonstranter utanför svenska ambassaden på tisdagen. Foto: Abedin Taherkenareh/EPA/TT

Protester utanför Sveriges ambassad i Teheran

Uppdaterad
Publicerad

Dussintals demonstranter rapporteras ha samlats utanför Sveriges ambassad i Irans huvudstad Teheran i måndags, för att protestera mot högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar.

Demonstranterna beskrivs som studenter och de ska bland annat ha ropat ”De som förolämpar Koranen måste fördömas”. Även ”Död åt Amerika” och ”Död åt Israel”, vanliga slagord i Iran, ska ha ropats.

Lärosätet al-Azhar i Egyptens huvudstad Kairo, ofta beskrivet som den sunnimuslimska världens främsta institution, fördömer de tillståndsgivna bränningarna av Koranen och uppmanar till internationell lagstiftning för att ”förhindra missbruk av religionens helighet”, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Fördömer bränningar

Flera länder – som Bahrain, Irak, Jordanien, Kuwait och Oman – har fördömt bränningarna.

I söndags kallades ett ambassadråd vid den svenska ambassaden i Bagdad upp till Iraks utrikesdepartement.

Enligt nyhetsbyrån AP varnade departementet då för att koranbränningarna kan få allvarliga konsekvenser för Sveriges relation till den muslimska världen.

Svenska utrikesdepartementet (UD) har tidigare bekräftat för TT att rådet kallades upp, men vill inte kommentera vad som har sagts under mötet.

TT har sökt UD för en kommentar om måndagens protester i Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.