Protesterna i Ecuador har bland annat lamslagit vägarna in till huvudstaden Quito – och satt landets ekonomi i gungning. Foto: Martin Bernetti/AFP

Protesterna i Ecuador – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av oktober har flera stora protester ägt rum i Ecuador. Många protesterar mot den ekonomiska politiken som president Lenín Moreno för, som bland annat väntas leda till högre priser på bensin och olja.

• Under 2017 tog Lenín Moreno över presidentposten i Ecuador efter Rafael Correa som styrt landet sedan 2007. Under Correas styre fick ekonomin ett rejält uppsving. Men korruptionsskandaler och ett sjunkande oljepris som bland annat ledde till en dalande tillväxt gjorde att Moreno kunde ta över.

• Moreno har fört en betydligt moderatare politik än företrädaren och efter valet har de två blivit svurna fiender. 

• Förra året presenterade Moreno ett program för att komma till rätta med landets budgetunderskott, med omfattande nedskärningar i statsapparaten och satsningar för att stimulera privat företagande. Initiativet är bland annat taget i samråd med den internationella valutafonden, IMF, för att kunna ta ett lån, enligt BBC.

• Ett av förslagen var att ta bort subventioner på bränsle. En subvention som funnits i Ecuador sedan 70-talet. Åtgärden är en del av nedskärningarna och för att lätta på statsskulden. Subventionerna ska enligt BBC ha kostat staten 1,3 miljarder dollar. Utan subventionen väntas priset på bensin och olja nästan fördubblas.

• På grund av den indragna subventioneringen utbryter protester bland befolkningen i Ecuador under hösten. Transportsektorn drar igång en strejk som stoppar trafiken mellan huvudstaden Quito och miljonstaden Guayaquil. Även andra protestaktioner bryter ut och det sker sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. President Moreno utlyser den 3 oktober undantagstillstånd i landet.

• Även delar av Ecuadors ursprungsbefolkning protesterar genom vägblockader och demonstrationer. Ett 50-tal poliser ska bland annat hållas gisslan runt om i landet. Den 7 oktober meddelar energidepartementet att arbetet på tre oljefält har stoppats på grund av demonstranter. Något som påverkade landets oljeproduktion och därför också ekonomin.

• På grund av oroligheterna utryms presidentpalatset 8 oktober. Sedan tidigare har regeringen lämnat Quito för staden Guayaquil, enligt spanska nyhetsbyrån EFE.

• Samma dag lyckas demonstranter storma parlamentsbyggnaden i landet. Inget sammanträde ägde runt vid tillfället och demonstranterna blev bortförda av polis. Sammandrabbningar mellan polis och demonstranter ska ha fortsatt utanför kongressbyggnaden där polisen bland annat ska ha använt tårgas. President Moreno utfärdar ett utegångsförbud i landet.

• Ecuadors regering backar och bränslesubventionerna återinförs. I samråd med landets ursprungsbefolkning har man också kommit överens om att protesterna ska upphöra. Under de tolv dagarnas protester har sex personer dött och nästan 2 100 människor har skadats eller gripits.

Källa: TT, BBC och Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.