Protestparti driver Merkel till striktare flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

AfD har etablerat sig som tyskt protestparti och kan räkna med att komma in i förbundsdagen vid de nationella valen nästa år. Tyskland liknar nu andra länder där det finns protestpartier mot invandring och flyktingar, något som Angela Merkel kommer att tvingas ta hänsyn till.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Partiet Alternativ för Tyskland AfD har samlat protestväljare mot de etablerade partierna från många håll enligt de valanalyser som nu görs i Tyskland.

Protestväljare från många håll 

AfD har fått väljare från många som tidigare inte röstat alls, men också från många som tidigare röstat på allt från Vänsterpartiet Die Linke och Socialdemokraterna till de som röstat på Kristdemokraterna CDU och extremhögern NPD.  Motståndet mot fler flyktingar och invandring har blivit en samlande katalysator. I bakgrunden i just Mecklenburg-Vorpommern finns missnöje med avfolkning av landsbygden och småstäderna, missnöje med hög arbetslöshet och en känsla att etablerade politiker ”glömt bort vanligt folk”.  

Högerpopulister etablerade 

Det har i Tyskland sagts att det ”inte får finnas något stort parti till höger om Kristdemokraterna CDU”. Detta delvis med tanke på landets nazistiska historia och att inget parti som kan tänkas spela på främlingsfientliga och högerextrema stämningar ska få växa. Nu verkar AfD efter framgångar i flera delstatsval, både i östra och västra Tyskland, ha etablerat sig och partiet kan räkna med att komma in i förbundsdagen vid det nationella valet i september 2017. 

Det tyska partilandskapet förändras därmed i grunden och Tyskland liknar därmed många andra länder där det finns protestpartier där kritik av invandring, flyktingar och islam ingår som en väsentlig del. 

Merkel kandidat igen 

Förbundskansler Angela Merkel kan sitta kvar. Delstatsvalet påverkar inte regeringsfrågan i Berlin, utan den avgörs i förbundsdagsvalet 2017. Frågan är om Angela Merkel kommer att ställa upp till omval och vilja bli tysk förbundskansler en fjärde mandatperiod. De flesta bedömare tror att Merkel ställer upp till omval, särskilt eftersom CDU inte har någon uppenbar efterföljare som kanslerskandidat. 

Striktare flyktingpolitik 

Men AfD:s framgångar betyder att Angela Merkel måste ta hänsyn till vad som ligger bakom partiets framväxt. Många inom hennes eget parti men också inom Socialdemokraterna talar om att det behövs gränser för hur många flyktingar Tyskland kan ta emot.  Och även om Merkel själv talar om att de som behöver skydd och asyl ska kunna få det och att ”Tyskland klar av” flyktingmottagandet, så säger Merkel nu också att antalet flyktingar ska minskas. Merkel håller fast vid samarbetet med Turkiet för att stoppa flyktingar via Grekland och Merkel betonar nu att de som inte får asyl och uppehållstillstånd måste skickas tillbaka till hemländerna.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.