Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många barn reagerar med sömnsvårigheter och svårigheter att skiljas från sina nära och kära. Se psykologen förklara. Foto: MAHMUD HAMS

Psykologen: Så påverkas barnen i kriget mellan Israel och Hamas

Uppdaterad
Publicerad

På båda sidor om kriget mellan Israel och Hamas finns barn som far illa. Psykologen Sofia Bidö förklarar hur trauma utvecklas hos barn i extrema situationer – och vad som krävs för att de ska kunna återhämta sig.

I helgen har 50 kvinnor och barn som hållits gisslan av Hamas släppts fria. 150 kvinnor och tonåringar som hållits fångna i Israel släpptes också. Samtidigt har över 5 000 barn dött i Gaza, enligt hälsoministeriet i Hamaskontrollerade Gaza.

I kriget har barn levt under omständigheter inga barn ska behöva utstå. Men enligt Sofia Bidö, psykolog och chef vid Rädda Barnens centrum för stöd och behandling, finns det hopp. I alla fall givet rätt förutsättningar.

Krig mellan Israel och Hamas

– Barn har en fantastisk förmåga till återhämtning, säger hon i SVT Morgonstudion.

Barn behöver leka

Det är svårt att uppfylla barnens basala behov i Gaza. Men utöver värme, välling och vila menar Sofia Bidö att tillgången till skola och lek är fullkomligt avgörande.

– Leken är jätteviktig, både för återhämtning och för att bearbeta det de har varit med om.

Risk- och skyddsfaktorer

Några av riskfaktorerna för att traumatiseras är att man redan innan händelsen levt i utsatthet, eller att man haft svårigheter med impulskontroll och känsloreglering.

Men det finns också skyddsfaktorer, som till exempel att man haft tillgång till ett stort socialt nätverk.

– Så är det tyvärr, att man har lite olika förutsättningar, säger Sofia Bidö.

”En överdos” av trygghet

Sofia Bidö har arbetat med barn som kommer ifrån krigsdrabbade områden. Hon säger att det första hon gör, oavsett barnets situation, är att jobba med den yttre stabiliteten.

– Barnen måste få en upplevelse av att de verkligen är skyddade och trygga. Det får man först när man lever under helt andra omständigheter, säger hon.

– Man behöver vara helt skyddad från det som har varit traumatiserande, och man behöver få en överdos av trygga, lugna vuxna.

Det är också viktigt att barnet får återgå till sin rutin, med skolgång, en meningsfull fritid och kamrater. Men ofta behövs också mer riktade insatser, som psykosocialt stöd och psykologisk behandling.

– Men då finns det hopp, säger Sofia Bidö.

I klippet berättar Sofia Bidö om hur trauma kan yttra sig hos ett barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet