Psykopater har ”gropar” i hjärnan

Publicerad

Psykopater som dödar och våldtar har fel på förbindelserna mellan delar av hjärnan som styr impulser och områden där känslor hanteras, enligt en ny studie. Detta väcker hopp om att botemedel ska kunna utvecklas i framtiden.

Nio psykopater som begått mord, dråp och upprepade våldtäkter ingick i studien som publiceras i tidskriften Molecular Psychiatry. Ett brittisk forskarlag upptäckte att de nio har ”gropar” i vad som de beskriver som ”vägarna” som sammanbinder hjärnområdena. Groparna saknas däremot hos de nio friska personerna som också ingick i undersökningen.

Skapade bilder av hjärnan
Studien öppnar för möjligheten att utveckla behandling av farliga psykopater, enligt doktor Michael Craig som lett studien.
-Den mest spännande frågan nu är när groparna uppkommer – är människor födda med dem, utvecklas de tidigt i livet eller är uppstår de till följd av något annat?

I studien har forskarna använt sig av en ny teknik för att skapa bilder av hjärnan. På så sätt har de kunnat studera
”informationsvägarna”.
-Till helt nyligen har det inte varit möjligt att studera förbindelsen mellan de två hjärnområdena på något meningsfullt sätt, säger Craig.

Saknar empati
Psykopater överträder ofta sociala normer, är manipulativa, impulsiva och på jakt efter spänning. De tycks också sakna empati och förmågan att känna ånger.

-Att försöka få människor av denna typ att delta i en studie och skapa all den säkerhet som krävs för att kunna utföra en hjärnskanning är ingen lätt uppgift, konstaterar Craig.

Han poängterar också att det är en liten studie som genomförts och att mer forskning på området behövs.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer