Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Orkanen Fiona har nått Puerto Rico – strömavbrott på hela ön

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Fiona har dragit in över Puerto Rico och orsakat elavbrott på hela ön. Enligt USA:s orkanmyndighet NHC hotas ön av ”katastrofala översvämningar”, rapporterar CNN.

Orkanen drog in över Puerto Rico under söndagskvällen, med vindar på upp emot 39 meter per sekund. Hela ön drabbades då av ett strömavbrott. Över 1,4 miljoner personer har drabbats, vilket är samtliga elkunder, skriver Washington Post.

”Katastrofalt”

Flera jordskred har rapporterats, rapporterar TT. Vägar har stängts och en motorvägsbro i Utuado, en stad centralt på ön, har sköljts bort av en översvämmad flod.

– Det här har varit katastrofalt. Vi agerar på nödläget så fort väderförhållandena tillåter, säger Puerto Ricos guvernör Pedro Pierluisi på en presskonferens under söndagskvällen.

Dominikanska republiken och Haiti nästa

Nu hotas även andra öar i Karibiska havet av orkanen. Störst fara rör Dominikanska republiken och Haiti. USA:s orkanmyndighet NHC varnar för att orkanen kan att öka i styrka under måndagen. Man varnar även för att de stora regnmängderna kan orsaka katastrofala översvämningar.

Flera sjukhus har drabbats av strömavbrottet och enligt hälsominister Carlos Mellado, arbetar tjänstemän för fullt för att reparera generatorer på sjukhusen.

Myndigheterna arbetar med att få tillbaka strömmen på hela ön men enligt den nuvarande prognosen kan det ta flera dagar.

Klassas som ett nödläge

Puerto Rico är ett självstyrande territorium som tillhör USA. President Joe Biden har nu klassat situationen på Puerto Rico som ett nödläge. Det innebär att den amerikanska katastrofmyndigheten får möjlighet att samordna katastrofhjälp och bidra med skyddsåtgärder.

Enligt Puerto Ricos beredskapschef Nino Correa är situationen mycket allvarlig.

– Det är dags att vidta åtgärder och vara orolig, skriver han i ett uttalande.

Alla hamnar på Puerto Rico har stängts och inga flygplan får landa eller lämna ön.

Ett dödsfall rapporterat

Ett dödsfall har rapporterats i samband med stormen, skriver Reuters. Enligt lokala myndigheter rör det sig om en man på franska ön Guadeloupe, sydöst om Puerto Rico, som omkom när hans sveptes bort av översvämningar.

Orkanen Fiona slog till två dagar innan årsdagen av orkanen Maria, som 2017 lamslog ön och orsakade nästan 3 000 dödsfall. Även då slogs elnätet ut och för många invånare tog det flera månader innan strömmen kom tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.