Kataloniens avsatte regionpresident Carles Puigdemont. Foto: TT

Puigdemont överlämnar sig till belgisk polis

Uppdaterad
Publicerad

Kataloniens avsatta regionpresident Carles Puigdemont har överlämnat sig själv till belgisk polis. Utöver Puigdemont har fyra av Kataloniens ministrar överlämnat sig, rapporterar AP.

Åklagaren i Bryssel säger att domaren kommer att fatta beslut kring Puigdemonts öde senast i morgon, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Strax innan överlämnandena meddelade åklagare i Bryssel att Puigdemont samt de fyra andra katalanska politikerna som befinner sig i Belgien kommer att gripas under de närmaste timmarna, enligt den spanska tidningen El País, som fått uppgifterna bekräftade av en företrädare för det belgiska rättsväsendet.

Ställs inför domstol

De kommer sedan att ställas inför domstol som ska fatta beslut om huruvida de ska utlämnas till Spanien, enligt den spanska arresteringsordern. Den aktuella domaren har 24 timmar på sig att fatta sitt beslut.

Om domaren accepterar arresteringsordern måste den passera ytterligare en instans innan den kan verkställas, vilket kan dröja 15 dagar. Själva processen att sedan få Puigdemont överförd till Spanien kan komma dröja 60 dagar, eller mer.

Det innebär att expresidenten kan bedriva kampanj inför regionvalet den 21 december, som regeringen i Madrid utlyst. Puigdemonts parti, Kataloniens demokratiska parti (PDECAT), meddelar att man vill ha honom som kandidat på sin lista.

Ser ut att segra

Samtidigt visar en opinionsundersökning att partierna som är för katalansk självständighet kommer att bli segrare i det regionala valet i december, men utan att få majoritet i parlamentet, rapporterar Reuters. Opinionsundersökningen är beställd av La Vanguardia.

Puigdemont och hans kompanjoner anklagas i Spanien för uppror, uppvigling och missbruk av allmänna medel efter att bland annat ha drivit igenom folkomröstningen om självständighet i Katalonien den 1 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet