Foto: TT

Puigdemont har lämnat häktet i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont har betalat borgen och lämnat det fängsliga förvar i Tyskland i vilket han suttit sedan 25 mars.

– Tiden för dialog har nu kommit, sa Puigdemont inför en stor skara journalister som väntade utanför fängelset.

Beskedet att Puigdemont skulle tillåtas lämna fängelset var väntat. Den tyska domstolen hade satt en borgen på 75 000 euro (närmare 775 000 kronor). Enligt villkoren får han inte lämna Tyskland och måste rapportera till polisen varje vecka.

Inför en stor skara journalister sa Puigdemont att den spanska regeringen saknar skäl att inte inleda en dialog om Kataloniens framtid och passade samtidigt på att kräva att samtliga av hans kollegor som fortfarande sitter fängslade i Spanien släpps.

Kataloniens självständighetskamp

– Det är en skam för Europa att ha politiska fångar, sa han.

Kan lämnas ut till Spanien

Åklagarmyndigheten i delstaten Schleswig-Holstein beslutade under torsdagen att Puigdemont inte kan lämnas ut till Spanien till följd av anklagelser om uppror i samband med folkomröstningen i Katalonien i oktober.

Däremot skulle åtalet om korruption kunna vara grund för att begära honom utlämnad, skrev den tyska domstolen i ett uttalande.

Spanien respekterar beslutet

Från Spanien kom initialt korta reaktioner på att den katalanske ledaren, åtminstone inte ännu, utlämnas.

– Spanien respekterar den tyska domstolens beslutet, sa Inigo Mendez de Vigo, talesperson för den spanska regeringen på en pressträff under fredagseftermiddagen.

Spaniens högsta domstol meddelade samtidigt att man överväger att konsultera EU-domstolen angående den tyska domstolens beslut, rapporterade Reuters.

Exil i Belgien

Puigdemont har befunnit sig i exil i Belgien sedan oktober förra året då han och hans administration avsatts av Spaniens premiärminister Mariano Rajoy och en internationell arresteringsorder utfärdats mot honom.

Ex-regionpresidenten var på väg tillbaka till Bryssel från Finland när han greps på tyska autobahn för knappt två veckor sedan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet