De fängslade Reutersjournalisterna Kyaw Soe Oo (till vänster) och Wa Lone finns bland årets Pulitzerpristagare, för sitt arbete med att rapportera om ett massmord på rohingyer i delstaten Rakhine i Myanmar. Arkivbild. Foto: Thein Zaw/AP/TT

Pulitzerpriset till fängslade journalister

Uppdaterad
Publicerad

Två fängslade myanmariska journalister fanns bland pristagarna när Pulitzerpriset, den mest prestigefulla utmärkelsen för journalistik i USA, delades ut.

Reportrarna Wa Lone och Kyaw Soe Oo prisas, tillsammans med sin redaktion på nyhetsbyrån Reuters, för sin granskning av ett massmord på rohingyer i delstaten Rakhine i Myanmar. De två reportrarna dömdes till sju års fängelse i september i fjol, anklagade för att ha brutit mot en lag om statshemligheter i Myanmar. Domen har fördömts av omvärlden.

Reutersjournalisterna tar hem Pulitzerpriset i den internationella kategorin, tillsammans med Associated Press-reportrarna Maggie Michael, Maad al-Zikry och Nariman El-Mofty som under ett års tid bevakat kriget i Jemen.

Pulitzerpriset delas också ut i kulturkategorier, bland annat skönlitteratur. Där heter årets pristagare Richard Powers, för boken ”The overstory”.

Dessutom delades ett hederspris ut postumt till soul- och gospelstjärnan Aretha Franklin, som gick bort i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.