Annan Young. Foto: Privat

Pumpade bröstmjölk mitt under halvmaran

Publicerad

Bilden på den nyblivna mamman Anna Young, som springande pumpade bröstmjölk mitt under ett halvmaraton i USA, gillas nu och sprids av tusentals.

I april i år fick Annan Young och hennes make Jeff sitt första barn. Fem månader senare sprang Anna sitt första lopp, ett halvmaraton i Salt Lake City, USA.

Eftersom Anna Young fortfarande ammar sin dotter var hon tvungen att vidta vissa specifika förberedelser inför loppet.

Tränat på att springa och pumpa

Löpträningen har hon delvis löst genom att springa med barnvagn, men då det inte var möjligt under loppet, var hon tvungen att hitta ett sätt att tajma in amningen om själva löpningen skulle dra ut på tiden.

Anna Young hade därför, veckan innan loppet, tränat på att pumpa bröstmjölk samtidigt som hon sprang. Något hon sedan fick tillfälle att testa i skarpt läge under det över två mil långa loppet.

”Hoppas hjälpa andra mammor”

Mitt under loppet blev hon tvungen att använda bröstpumpen och en fotograf fångade ögonblicket på bild. När Anna sedan såg bilden lade hon upp den på sociala medier, taggad med #normalizebreastfeeding (normalisera amning).

– Jag var nervös för hur det skulle gå att pumpa under loppet. Men jag hoppas att bilden kan hjälpa andra mammor att inte vara rädda för att amma offentligt, säger hon till Huffington Post.

– Man kan fortfarande vara aktiv och göra saker man älskar samtidigt som man ser till att amma sitt barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.