Maria Aljochina till vänster när Pussy Riot deltog i en protest i Australien 2019. Foto: Kelly Barnes/EPA

Pussy Riot: Handel med Ryssland har gått före mänskliga rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Västvärlden har brytt sig mer om handel med Ryssland än människorättsbrott säger Pussy Riot-frontfiguren Maria Alyokhina.

Efter sin uppmärksammade flykt från Ryssland har nu aktivisten Maria Alyokhina i en intervju med El País kritiserat Västvärlden för att ha värdesatt handel med Ryssland högre än ryssarnas rättigheter.

Hon var en av aktivisterna i punkkollektivet Pussy Riot som tog sig in i Frälsarkatedralen i Moskva 2012 och dansade, iförda färgstarka balaklavor, i protest mot president Vladimir Putins nära relation med kyrkan.

Men trots att aktionen för tio år sedan drog till sig internationell uppmärksamhet ser hon inte att framträdandet påverkade omvärldens handel med Ryssland.

– Man fortsatte att sälja vapen till Ryssland och köpa gas utan att fundera på vad som hände med ryssarnas mänskliga rättigheter, säger Alyokhina som skickades till ett arbetsläger efter protesten.

– Plötsligt, med Ukraina, är det som om de har öppnat ögonen. Och de gör saker. Det mest effektiva är embargot mot gas och på oligarkernas egendomar.

Husarrest och landsflykt

Pussy Riot har levt vidare sedan katedralprotesten. Den nu 33-åriga aktivisten berättar för den spanska tidningen att hon placerades i husarrest tre dagar efter att kriget i Ukraina inleddes.

Efter att ha deltagit i en protest mot kriget i april dömdes hon till 21 dagar i ett arbetsläger. Alyokhina lyckades fly Moskva genom att klä ut sig som matbud med matchande grön jacka och ryggsäck för att inte bli igenkänd av polisen.

Hennes flickvän Lucy Shtein, 25 år, även hon medlem i Pussy Riot, lyckades också fly med samma utklädnad. Till The Guardian säger Schtein att hon har velat förändra Ryssland inifrån.

– Men med kriget är det helt enkelt omöjligt. Det fanns ingen logik i att stanna kvar eftersom jag inte skulle kunna fortsätta med mitt arbete, säger Shtein.

”Låtsas vara en ny Stalin”

Alyokhina säger sig inte vara rädd för Putin men kallar honom oförutsägbar eftersom han är en ”sjuk galning” som enligt henne vill efterlikna den sovjetiska ledaren Josef Stalin.

För El País berättar hon att flera aktivister med kopplingar till Pussy Riot har lyckats fly Ryssland. Flera av dem har nu gått samman för att ge sig ut på den nya turnén ”Riot Days” som inleds i veckan.

Pussy Riot

  • Ett ryskt punkaktivistkollektiv
  • Bildades 2011
  • Antalet medlemmar är flytande
  • Genom politiska aktioner, ofta med musik, kritiserar de framförallt president Vladimir Putin.
  • Den 21 februari 2012 utförde de aktionen ”Punk prayer” vid altaret i Frälsarkatedralen i Moskva
  • Protesten var riktad mot Putin och hans kopplingar till ledare i den rysk-ortodoxa kyrkan
  • Maria Alechina dömdes tillsammans med Nadezjda Tolokonnikova och Jekaterina Samutsevitj till två års fängelse för huliganism
  • De fick amnesti och släpptes i december 2013

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.