Avgående försvarsministern Serdyukov, och tillträdande Sergei Shoigu. Foto: Scanpix

Putin avskedar försvarsministern

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Putin tvingar försvarsministern Anatolij Serdjukov att avgå. Detta efter att utredning om korruption inletts.

Serdjukov får sparken till följd av en utredning om misstänkt korruption på försvarsdepartementet.

I oktober genomsökte utredare ett holdingbolag knutet till departementet efter att först ha inlett en undersökning om misstänkt bedrägeri för omkring hundra miljoner dollar.

– Det här har att göra med situationen på försvarsdepartementet. Det har gjorts för att skapa nödvändiga förhållanden för en utredning, förklarade Putins talesperson Dmitrij Peskov avskedandet enligt AFP.

Den första icke-militären

När Serdjukov utnämndes till försvarsminister 2007 blev han den första icke-militären på posten sedan Sovjetunionens fall. Han var tidigare möbelförsäljare och bristen på militär erfarenhet gjorde att han skaffade sig mäktiga fiender inom försvarsdepartementet.

Ny försvarsminister blir den tidigare beredskapsministern Sergej Sjojgu.

Sjojgu har tjänstgjort under flera ryska presidenter – Boris Jeltsin, Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev – och även varit högste ansvarig för landets räddningstjänst. För tillfället är han guvernör i Moskvaregionen.

57-årige Sergej Sjojgu är en av Rysslands mest ansedda och populära politiker efter att i 18 års tid som beredskapsminister ha lett den ryska räddningstjänstens insatser under allehanda olyckor och naturkatastrofer. När Sjojgu blev guvernör i Moskvas län i våras var han den minister som suttit i särklass längst i den ryska regeringen, dit han plockades av dåvarande presidenten Boris Jeltsin redan 1994.

Ses som framtida toppnamn

Sjojgu, med rötterna i delrepubliken Tuva på gränsen till Mongoliet, har under åren flera gånger nämnts som en framtida premiärminister eller till och med president. Han är en av de få i Vladimir Putins absoluta närhet som inte kommer från varken S:t Petersburg eller säkerhetstjänsten FSB. Däremot är han en av initiativtagarna till maktpartiet Enade Ryssland som han var med om att skapa 1999.

Sjojgu ses som en av Putins närmaste allierade. Regeringsförändringen är den mest omfattande sedan Putin inledde sin tredje mandatperiod.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.