Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ryssland tvivlar på att mördaren var ensam

Uppdaterad
Publicerad

President Putins talesman antyder att ryssarna tvivlar på att mannen som sköt ihjäl den ryske ambassadören Andrej Karlov agerade ensam, skriver AP. Samtidigt gör Turkiets president nya uttalanden där han med bestämdhet hävdar att mördaren ingick i ett nätverk kopplat till hans politiska rival Gülen.

Den man som mördade Rysslands ambassadör i Turkiet agerade troligen inte ensam. Det säger Dmitrij Peskov, talesman för Rysslands president Putin. Man har dock inte gett någon motivering till teorin att fler skulle vara inblandade.

– Vi ska inte stressa fram några teorier innan utredarna har slagit fast vilka som låg bakom mordet på vår ambassadör, säger Peskov enligt nyhetsbyrån AP.

”Professionellt dåd”

Turkiet har ännu inte offentliggjort några teorier om mordet men en turkisk regeringstjänsteman, som vill vara anonym, säger enligt AP att det vore osannolikt att 22-åringen skulle agerat ensam.

Enligt tjänstemannen hade mordet alla kännetecken på att vara ”helt professionellt, inte ett enmansdåd”.

Pekar ut Gülen

Turkiets president Erdogan uppger på onsdagen att det enligt honom inte finns några tvivel på att gärningsmannen agerade inom ett nätverk med kopplingar till den muslimske predikanten Fethullah Gülen, Erdogans politiska ärkerival som lever i exil i USA.

Enligt Erdogan så ska tidiga spår i utredningen peka mot att skytten hade internationella kopplingar.

Sköts på konstutställning

Ambassadör Andrej Karlov sköts ihjäl när han höll tal på en konstutställning i Ankara i måndags. Gärningsmannen var en 22-årig polis, som inte var i tjänst vid tillfället.

Enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolu checkade han i måndags in på ett hotellrum som han reserverat nära konstutställningen, skriver AP.

Putin deltar i begravningen

President Vladimir Putin kommer att delta när Ryssland begraver den mördade ambassadören på torsdagen. Presidenten har skjutit upp sin stora årliga presskonferens med en dag för att delta i sorgeceremonierna, enligt Kreml.

Ambassadörens kvarlevor flögs till Moskva på tisdagen, efter en ceremoni på flygplatsen i Ankara.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan försäkrar att mordet på den ryske ambassadören i Ankara i måndags inte kommer att skada förhållandet mellan Turkiet och Ryssland. Detta efter att han haft överläggningar med sin kollega Vladimir Putin, skriver TT.

Dmitrij Peskov säger att mordet är en provokation från människor som vill sabotera fredssamtalen för Syrien och ”driva in en kil mellan Ryssland och Turkiet” men tillägger att de båda länderna ska samarbeta ännu närmare, skriver nyhetsbyrån AP. Relationerna mellan Moskva och Ankara har tinat efter bottennoteringen som nåddes förra året, efter att Turkiet sköt ned ett ryskt stridsplan vid gränsen mot Syrien.

Gemensam utredning

18 ryska utredare och tjänstemän kom i går till Turkiet för att undersöka mordet på ambassadören tillsammans med turkiska utredare. En av de saker som de ska försöka ta reda på är just om gärningsmannen agerade ensam.

Turkiet och Ryssland har stått på motsatta sidor i det syriska inbördeskriget, men de har på sistone samarbetat för att rebeller och civila ska kunna evakueras från Aleppo.

Mordet skedde efter dagar av protester i Turkiet över Rysslands roll i kriget i Syrien.

Den 22-årige polisen ska ha jobbat med att skydda Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Enligt den turkiska tidningen Hürriyet handlar det om åtta tillfällen efter kuppförsöket i somras. Mannen var anställd hos den turkiska kravallpolisen i flera år.

22-åringen avlossade nio skott mot Andrej Karlov på konstutställningen. Sedan sköts han själv ihjäl av polis.

18 personer har gripits i samband med utredningen, däribland släktingar till mördaren.

Turkiets regering anklagar den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen för att ligga bakom mordet. I Moskva är man dock mer försiktig. Kreml anser att det är för tidigt att dra några slutsatser om mordplanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Mer i ämnet