Putin erkänner rebellpass – ”provokation”

Uppdaterad
Publicerad

I ett dekret erkänner Rysslands president Vladimir Putin pass som har utfärdats av separatistrebeller i självutropade utbrytarrepublikerna Lugansk och Donetsk i östra delarna av Ukraina.

”Identitetshandlingar, skolbetyg, födelse- och dödsattester utfärdade av behöriga organ i nämnda områden erkänns som giltiga av Ryssland”, heter det i presidentordern.

Boende i de utpekade områdena kommer fortsättningsvis att kunna resa in i Ryssland utan visum.

Presidentordern mötte ett omedelbart fördömande från Kiev.

– Det är en avsiktlig provokation av Putin, säger Ganna Gapko, ordförande för det ukrainska parlamentets utrikesutskott.

– Det innebär en verklig legalisering av Donbass (ett annat namn för de rebellkontrollerade områdena) av Kreml, fortsätter hon och tillägger att presidentordern är ett bevis för att Putin vill eskalera konflikten.

Nyligen försäkrade Kreml-talesmannen Dmitri Peskov att Ryssland bara skulle erkänna dokument utfärdade av separatisterna av ”humanitära skäl”, och bara under exceptionella omständigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.