Rysslands president Vladimir Putin. Foto: APAlexander Zemlianichenko

Putin förbjuder falska nyheter och förolämpningar mot staten på internet

Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har godkänt en lag som förbjuder ryssar att sprida vad ryska myndigheter anser är ”falska nyheter” på internet och i telenäten. Putin förbjuder även ryssar att ”förolämpa” nationen Ryssland. De som bryter mot de nya lagarna kan dömas till böter eller fängelse, rapporterar nyhetsbyrån Tass.

De nya lagar som president Vladimir Putin godkänt innebär att ryska myndigheter ska kunna blockera innehåll på internet och i telenäten om det förolämpar det ”ryska samhället, statliga symboler eller statliga myndigheter”.

Det uppger den regeringstrogna nyhetsbyrån Tass på måndagen.

Ryska myndigheter ska även kunna ”blockera” vad de anser är ”falska nyheter”. De som sprider informationen ska kunna dömas till böter eller fängelse, enligt Tass. De nya lagarna har publicerats på Rysslands officiella portal  för juridisk information.

”Uppenbar missaktning”

Tass rapporterar även vilken sorts information som bör kunna begränsas enligt den nya lagen:

”Information som uttrycks på ett otillständigt sätt, som kränker människors värdighet och samhällsmoralen, som visar uppenbar missaktning mot samhället, staten, Rysslands officiella symboler, författningen och statliga myndigheter.”

– De nya lagarna är i linje med den utveckling som varit under ett drygt årtionde, med fler restriktioner och inskränkningar i tryck- och yttrandefriheten bland annat, säger Martin Kragh som är chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

Tass uppger att om sådan information finns på internet eller i telenäten ska Rysslands statsåklagare och övervakningsorganet Roskomnadzor vidta åtgärder för att ta bort informationen inom 24 timmar.

– Restriktionerna som nu införs gör det svårare och mer känsligt att kritisera regeringen eller presidenten, inte minst då det förblir oklart vad som avses med ”missaktning” som ju kan vara konventionell politisk opposition, säger Martin Kragh.

Böter eller fängelse

Straffet för de som bryter mot de nya lagarna är mellan 30 000 rubel (4 200 kronor) och 300 000 rubel (42 000 kronor) beroende på omfattningen, enligt Tass.

Om det är upprepade brott, enligt ryska myndigheter, kan det resultera i 15 dagars frihetsberövande i häkte.

Den kända författarinnan Ludmila Ulitskaja, journalisten och människorättsaktivisten Zoja Svetova är några av de omkring 100 kända personer som har undertecknat ett upprop där de motsätter sig de nya lagarna som de anser är censur, enligt tidningen The Moscow Times.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer