Edvard Snowden och Vladimir Putin. Foto: TT

Putin godkände nya extremistlagar

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin undertecknade på fredagen nya kontroversiella extremistlagar, som kritiserats av bland annat visselblåsaren Edward Snowden.

Ryska telebolag och internetoperatörer måste nu lagra alla sina användares telefonsamtal, meddelanden och andra data som till exempel bilder, i ett halvår. Och metadatan, alltså information om att kommunikationen ägt rum ska sparas i tre år.

Teleoperatörerna har varnat för att det här kommer att leda till kraftigt höjda avgifter för deras kunder eftersom den infrastruktur som krävs för att lagra all data inte finns i dag och kommer kosta stora pengar att bygga upp.

Kallas ”Big Brother-lagen”

Lagpaketet, som har kallats ”Big Brother-lagen”, har kritiserats av bland annat presidentens eget människorättsråd och den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden.

”En mörk dag för Ryssland”, twittrade Snowden på torsdagen efter att Putin godkänt lagpaketet.

Formellt motiveras förändringarna med att de ska motverka extremist- och terroristbrott. För en del terrorbrott sänks åldern för när man kan straffas till 14 år och den som ”förespråkar terrorism” på nätet ska kunna dömas till sju års fängelse.

Tog bort punkter

Lagpaketet har fått namn efter en av dess upphovsmän, ultrakonservativa parlamentsledamoten Irina Jarovaja, och röstades igenom av den ryska parlamentets underhus duman den 24 juni. Redan då fick lagarna hård kritik av Snowden, som sedan 2013 bor i Ryssland.

Innan duman godkände lagarna togs några av de mest kontroversiella punkterna bort. Det handlade bland annat om att ryssar som arbetar för utländska organisationer utan den ryska regeringens tillstånd skulle bli av med sitt ryska medborgarskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer