Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har dessa medel och de är mer avancerade och moderna än i något annat kärnvapenland”, säger Vladimir Putin. Foto: MIKHAIL METZEL/TT

Putin: Hotet om kärnvapenkrig ökar

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen uppgav Rysslands president Vladimir Putin att hotet om ett kärnvapenkrig ökar, rapporterar CNN. Samtidigt har den ryske ledaren betonat att man enbart skulle använda massförestörelsevapen som svar på en attack.

Det var under ett möte i Kreml med Rysslands människorättsråd som Putin ska ha sagt: ”Vad gäller hotet om kärnvapenkrig har ni rätt, ett sådant hot ökar”. Han ska även ha sagt att han ser Rysslands tillgång till kärnvapen och en avskräckande åtgärd, men att man enbart skulle använda dessa vid händelse av en attack mot landet, rapporterar BBC.

”Vi har inte blivit galna”

Under mötet påpekade den ryske ledaren att man, till skillnad från USA, inte har överfört sina kärnvapen till andra territorier och tillade att man inte heller har några planer på att göra det. Landet kommer dock att ”skydda sina allierade med alla medel om det behövs”, enligt presidenten.

Putin har tidigare insisterat att Rysslands kärnvapendoktrin enbart tillåter defensiv användning.

– Vi har inte blivit galna, vi är medvetna om vad kärnvapen är. Vi har dessa medel. De är mer avancerade och i modernare form än i något annat kärnvapenland, det är uppenbart. Men vi kommer inte att vifta med dessa vapen som en rakkniv och springa runt i världen, sade han under mötet rapporterar CNN.

Rysslands förmåga att använda kärnvapen har blivit föremål för ökad granskning sedan landet invaderade Ukraina i slutet av februari.

Putin: Kriget kan bli en lång process

Enligt BBC verkade Putin också ha insett att hans initiala plan på tidig seger i kriget hade misslyckats, och medgav under mötet att kriget skulle kunna bli en ”lång process”. Han underströk dock att resultaten i kriget redan hade varit ”betydande”, exempelvis vad gäller de ukrainska territorier som Ryssland gjort anspråk på efter falska folkomröstningar.

Trots att man från rysk håll hävdar att regionerna Cherson, Zaporizjzja, Luhansk och Donetsk är nya ryska territorier kontrollerar Moskva inte fullt ut något av dessa områden. I november tvingades exempelvis ryska styrkor att retirera från Cherson – den enda regionala huvudstaden som de intagit sedan invasionen inleddes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.