Valdimir Putin Foto: TT

Putin: ”Inga diplomater utvisas från Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

Inga amerikanska diplomater kommer att utvisas från Ryssland. Det säger nu president Vladimir Putin som svar på USA:s agerande, uppger ryska nyhetsbyrån RIA. Samtidigt anklagar han den avgående USA-presidenten Barack Obama för att underminera relationerna mellan länderna.

Det var i går som USA:s president Barack Obama meddelade att 35 ryska diplomater skulle utvisas från USA. Samtidigt utlovade han sanktioner mot Ryssland efter de misstänkta dataintrången i samband med det amerikanska presidentvalet.

Många hade trott att Ryssland skulle svara med samma mynt – under dagen har det kommit flera signaler från Kreml att det deras svar skulle vara svidande.

Trump och Ryssland

Även Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan, räknade med ett snabbt svar.

– De kommer väl att utvisa ett motsvarande antal amerikanska diplomater, inom 24 timmar gissar jag, sade han till TT på torsdagskvällen.

Avvisar förslag

Tidigare i dag sa också Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att han föreslog att president Vladimir Putin skulle utvisa 35 amerikanska diplomater. Lavrov föreslog även att amerikanska diplomater ska förbjudas använda ett semesterhus och ytterligare en byggnad i Moskva.

Men Vladimir Putin avvisar alltså Sergej Lavrovs förslag.

Vill invänta Trump

Putin säger i stället att han kommer att ta hänsyn till den tillträdande presidenten Donald Trumps handlingar innan han tar ytterligare steg i relationen mellan USA och Ryssland. Trump har upprepade gånger uttalat sig positivt om Ryssland. Putin säger också att han ”beklagar att Obamas administration avslutar sin tid vid makten på det här sättet”.

Ansträngda relationer

Putins talesperson Dmitrij Peskov har tidigare anklagat den avgående Obamaregeringen för att försöka att ”definitivt förstöra” relationerna mellan USA och Ryssland, som redan tidigare var mer ansträngda än på länge, enligt nyhetsbyrån AFP. Han har också sagt att svaret från Ryssland kommer att orsaka USA ”betydande besvär”, rapporterar BBC.

”Gå vidare”

Den tillträdande presidenten Donald Trump ska nästa vecka träffa chefer för den amerikanska underrättelsetjänsten för att uppdatera sig om uppgifterna om rysk inblandning i USA-valet. Samtidigt upprepar Trump sitt tidigare uttalande om att det är dags för USA att ”gå vidare” och hantera viktigare saker, skriver AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet