Putin: Jag lät Navalnyj behandlas i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj som förgiftades i augusti fick lämna Ryssland efter inblandning av Vladimir Putin. Det säger den ryske presidenten, som nu för första gången uttalar sig om den förgifta oppositionspolitikern.

Rysslands president Vladimir Putin säger att han personligen såg till att oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj fick behandling i Tyskland efter att ha förgiftats i Sibirien. Under den årliga Valdajkonferensen sa Putin att han hade agerat efter en vädjan från Navalnyjs fru Julia.

– Det fanns reserestriktioner mot honom på grund av en juridisk utredning och ett brottsfall, men ändå bad jag åklagaren att tillåta det och han lämnade, sa Putin enligt nyhetsbyrån Reuters.

Navalnyj, som är en stark kritiker av den ryske presidenten, blev sjuk ombord ett flygplan i Sibirien i slutet av augusti. Kort därefter flögs han till Berlin för behandling för en misstänkt förgiftning. Senare konstaterades det att han hade förgiftats med nervgiftet novitjok.

Återhämtar sig i Tyskland

Navalnyj har anklagat Putin för att vara hjärnan bakom förgiftningen – något som har förnekats av Kreml. Enligt Putin bevisar det faktum att han lät Navalnyj lämna landet att Kreml inte försökte röja politikern ur vägen.

Förra veckan införde EU och Storbritannien sanktioner mot Ryssland som bestraffning för förgiftningen. Ryssland har sagt att sanktionerna saknar grund.

Aleksej Navalnyj fick lämna sjukhuset i september och återhämtar sig nu i Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.